iMacs 2017

Record voor de iMac: nog nooit zo lang zonder updates

Al meer dan 600 dagen geen nieuwe

De huidige reeks iMac-modellen is vandaag ruim 600 dagen oud. Dat betekent dat Apple nog nooit eerder zo lang geen updates uitgebracht heeft voor haar all-in-one desktop. Hoe lang moeten we nog wachten?

iMac al ruim 600 dagen zonder update

De huidige 21,5- en 27-inch iMac-modellen werden in juni 2017 uitgebracht, tijdens de WWDC. Dat betekent dat de iMac al ruim anderhalf jaar niet meer is bijgewerkt met nieuwe functies of een nieuw design. Apple heeft zelfs tussentijds geen verbeterde chips toegevoegd. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat we zo lang op een update van de iMac hebben moeten wachten.


De huidige iMac 2017 heeft ten opzichte van het model ervoor een beter scherm met 4K- of 5K-resolutie, Kaby Lake-chips en Thunderbolt 3-aansluitingen. Opvallend is dat we op de vorige update ook al zo lang moesten wachten, want het model vóór de huidige serie verscheen in oktober 2015. Die update duurde 601 dagen, waardoor het huidige model met 602 dagen een record heeft. Het ziet er voorlopig nog niet uit dat dit snel verandert.

iMac design achterkant

Apple kondigt nieuwe iMacs meestal aan tijdens een event. De events worden doorgaans gehouden in maart, juni, september en oktober, waardoor het nog wel minstens een kleine twee maanden kan duren voordat we mogelijk iets horen van een nieuwe iMac. Echter, de kans dat Apple de iMac in maart een update geeft is niet zo heel erg groot. Volgens recente geruchten heeft Apple de iPad 2019 en iPad mini 5 gepland, met mogelijk nog een nieuwe iPod touch. Daar komt ook nog Apple’s eigen streamingdienst bij en misschien zelfs nog het Apple News Magazines tijdschriftenpakket. Dat klinkt al als een aardig gevuld event, waar maar weinig plaats is voor een nieuwe iMac.

Maar wanneer kunnen we dan wel een update verwachten? De meest logische optie is tijdens de WWDC 2019, aankomende juni. Het is dan precies twee jaar na de vorige update. Een andere optie is een tussentijdse aankondiging in april of mei via een persbericht, zoals Apple in het verleden wel vaker gedaan heeft. Toch lijkt een aankondiging op een podium meer op zijn plaats, gezien de iMac wel wat updates kan gebruiken.

Al 7 jaar hetzelfde design
Het design van de iMac is namelijk al sinds 2012 hetzelfde. Het 2012-model kreeg voor het eerst een dunnere behuizing, maar sindsdien is er aan het uiterlijk niets veranderd. Alleen de duurdere iMac Pro heeft een spacegrijze variant gekregen. Het zou logisch zijn als Apple dit ook op de iMac toevoegt. Dunnere schermranden zouden ook niet misstaan. In vergelijking met andere Macs zoals de MacBook Pro en MacBook Air zijn de randen van de iMac nog behoorlijk breed. Kun je nu toch niet langer meer wachten? Je kan alsnog een nieuwe Mac kopen. Hou er wel rekening mee dat er binnen nu en een half jaar een update verwacht wordt.

imac-wallpaper

Overigens staat ook de 12-inch MacBook te trappelen om een update. Ook dit model is al ruim 600 dagen oud, al is de toekomst van deze MacBook nog wat onzeker sinds de introductie van de MacBook Air 2018. Er waren eerder geruchten dat Apple een update in de planning heeft staan. Het gaat dan waarschijnlijk om betere specs en een iets aangepast design, maar grote veranderingen hoef je daar waarschijnlijk niet te verwachten.

Afgelopen december vierde ook de Mac Pro zijn vijfde verjaardag, maar daarvan weten we in ieder geval dat Apple werkt aan een opvolger. Deze verwachten we dit jaar, vermoedelijk ook tijdens de WWDC. Meer over de Mac Pro 2019 lees je in ons overzichtsartikel.

Check ook ons overzicht van Apple-producten in 2019, waarin je precies leest welke producten Apple allemaal naar verwachting uit gaat brengen en wanneer je ze kan verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Er zijn drie versies: 21,5-inch, 24-inch en 27-inch. De 24-inch iMac is het nieuwste 2021-model, met Apple Silicon M1-chip en gloednieuw design. De 27-inch iMac is vernieuwd in augustus 2020 en heeft een Intel Core i5- of i7-processor van de 10e generatie. Er zit standaard SSD opslag in. De 21,5-inch iMac heeft 7e generatie Intel-processor. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.