HomeKit-functies stilletjes toegevoegd aan recente Apple TV’s

De Apple TV heeft stilletjes ondersteuning gekregen voor HomeKit. In software-update 7.0 is HomeKit standaard aanwezig om je smart home-toepassingen te bedienen.

homekit apple tvApple heeft HomeKit-ondersteuning toegevoegd aan de nieuwste Apple TV’s. Alleen heeft niemand er nog niets van gemerkt. Apple paste onlangs de gebruikersinterface van de Apple TV aan en voegde een Beats Music-app toe. Dat waren de direct zichtbare veranderingen, maar ondertussen blijkt er ook een kleine tweak te zijn doorgevoerd bij de derde generatie Apple TV: er zit ondersteuning voor HomeKit in, Apple’s platform voor slimme toepassingen in huis. Apple TV kan daarmee een centrale hub worden voor alle smart home-toepassingen.


HomeKit-ondersteuning is toegevoegd aan Apple TV-update 7.0. Die kwam vorige week gelijktijdig met iOS 8 beschikbaar. HomeKit zit er al meteen ingebakken, al maakt Apple er geen melding van in de officiële update-omschrijvingen. Dat is op zich niet zo vreemd: vanuit het standpunt van Apple valt er namelijk nog niet zoveel te melden. Er zijn nog nauwelijks accessoires die al voor HomeKit zijn aangepast. Wel zijn officiële partners zoals Philips en Honeywell druk bezig om hun slimme lampen en thermostaten aan te passen.

Apple TV als centrale hub voor huistoepassingen

Het zou als volgt kunnen werken: via je iPhone bedien je allerlei slimme toepassingen in huis, waarbij de Apple TV dienst doet als hub voor bediening op afstand. De Apple TV staat immers altijd ingeschakeld, is voorzien van Bluetooth en Wi-Fi en er zijn al 20 miljoen stuks van in omloop. Als centrale regelneef voor HomeKit is de Apple TV daarom erg geschikt. Je kunt het gebruiken voor het bedienen van lampen, het openen van de garagedeur of het aanpassen van de verwarming.

Wat opvalt aan HomeKit, is dat er geen aparte Apple-app voor is verschenen, waarmee je alle geschikte apparatuur kunt bedienen. Bij HealthKit is dat wel het geval. Wellicht komt er pas een aparte app, als Apple een vierde generatie van de Apple TV aankondigt, die bijvoorbeeld ondersteuning voor Siri zou kunnen bevatten. Met je stem kun je dan opdrachten geven om de lampen te dimmen of de temperatuur te verhogen.

Lees ook: Dossier HomeKit, alles over slimme toepassingen in huis

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.