Hoe betrouwbaar zijn App Store-reviews?

Hoe betrouwbaar zijn reviews in de App Store? Er zitten een hoop non-reviews en reviews van vrienden en vijanden tussen, ontdekte Macworld. Maar ook bij Nederlandse applicaties mag je wel tweemaal kijken of de reviews wel eerlijk zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

FD MobielToen een paar dagen geleden de applicatie FD Mobiel uitkwam en binnen een paar uur alleen maar 5-sterrenreviews had gekregen, deed Jazzamataz in de reacties de suggestie dat die positieve reviews best van vrienden en familie zouden kunnen zijn. Da’s moeilijk te bewijzen, maar toch bleef de opmerking intrigeren. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat Bastiaan2 en Melchiortje razend enthousiast zijn over FD Mobiel, terwijl ze nog nooit eerder een applicatie uit de App Store hebben gereviewd. Bauke (zie screenshot hiernaast) reviewt alleen applicaties van Sharewire en geeft ze allemaal 5 sterren. Arne2 geeft ook 5 sterren aan alle applicaties van Sharewire maar kraakt 9292ov af.

We gaan nog even door: 5-sterrenreviewer Alsjemenou beoordeelt alleen applicaties van Sharewire en was er net als Bauke en Arne2 vroeg bij. Nog voordat iPhoneclub en andere nieuwssites over FD Mobiel hadden geschreven hadden zij de applicatie al uitvoerig getest en waren in staat om een ronkend oordeel te geven. AltijdMeer is een uitzondering: hij heeft ook alleen oog voor Sharewire, maar in negatieve zin: 1 ster.

FD beoordelingZo kun je, door op gebruikersnamen in de App Store te klikken, heel wat interessante observaties doen. Sommige reviewers zijn fan van één ontwikkelaar, andere reviewers hebben een uitgesproken voorkeur voor de ene ontwikkelaar en zijn juist heel negatief over een andere ontwikkelaar. Zo is er bijvoorbeeld Henk K, die wel blij wordt van FD Mobiel, maar de applicaties iHandy Level Free en Ski Jump Lite helemaal niets vindt. Maar om dan te concluderen dat Henk vriend of vijand van de betrokken ontwikkelaars is? Nee, misschien installeert Henk niet zoveel applicaties of heeft gewoon geen zin om te reviewen. Maar met FD Mobiel was hij er wél opvallend snel bij: ook daar 5 sterren, nog voordat de applicatie goed en wel bekendheid kreeg.

In een artikel op Macworld zijn ze op dezelfde manier eens langs een aantal applicaties in de App Store gegaan, met dezelfde vraag: “Hoe betrouwbaar zijn App Store-review eigenlijk?” Er zijn applicaties die binnen een uur na de lancering alleen maar 5-sterrenreviews hebben, zoals FD Mobiel overkwam. Er zijn er ook, waarbij reviewers hun eigen naam gebruiken. Zo was er een zekere Reid Carlberg, werknemer bij ontwikkelaar Model Metrics die het volgende review schreef: “Downloaded last week and have been loving it. It totally saved me this AM when I was walking to the office from the train and needed a phone number. Fired it up and 10 seconds later I had it and was not late for the conference call I forgot about. AWESOME.” Hij deed dat onder de gebruikersnaam ReidCarlberg.com, zonder erbij te vertellen dat hij werknemer bij Model Metrics is. Nadat Macworld hem erop aansprak heeft hij bij zijn review voor Search2GO toegevoegd welke rol hij heeft.

Macworld ontdekte ook talloze 5-sterren-nonreviews, waarbij de ontwikkelaar eigenlijk een dienstmededeling doet en meteen 5 sterren er tegenaan gooit. Toen ontwikkelaar Chris Meyer op een kritisch 2-sterrenreview van AirPhones reageerde, gaf hij eigenlijk alleen maar een reactie – maar wel voorzien van 5 sterren. “Sure, I gave myself 5 stars, but that was in knowing that the average of mine and the other 2 star [review] would be reasonable,” gaf Meyer als reactie. Volgens de ontwikkelaar heeft AirPhones meerdere 1-sterrenreview gekregen, waarvan hij vermoedt dat ze bedoeld waren om de applicatie in diskrediet te brengen.

Als applicaties honderden reviews hebben, maakt het niet meer uit dat er een paar oneerlijke reviews van vrienden of vijanden tussen staan. Maar juist bij nieuwe applicaties is het succes aan het begin bepalend: als nieuwswebsites over een pas gelanceerde iPhone-applicatie schrijven staan er vaak niet meer dan tien reviews bij een applicatie. Het is verdacht als dat allemaal 5-sterrenreviews zijn en nog veel verdachter als het reviewers zijn die maar voor één ontwikkelaar interesse hebben. We hebben nu Sharewire als voorbeeld genomen, puur omdat de opmerking van Jazzamataz me intrigeerde, maar het had elke andere ontwikkelaar kunnen zijn die ook een iets te trouwe schare fans heeft. Wees dus op je hoede bij nieuwe applicaties die overdreven goed beoordeeld zijn.

Via: Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2009, 12:42
Categorie Achtergrond
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.