Heart Reports

Heart Reports maakt een PDF-rapport van je hartslagmetingen

Bij weareables zoals de Apple Watch komt steeds meer nadruk te liggen op de gezondheid van je hart. Heart Reports maakt het makkelijker om een uitdraai te maken in PDF-formaat, van allerlei gegevens die betrekking hebben op je hartconditie.

Met de ECG-functie laat Apple zien dat de aandacht wat aan het verschuiven is van pure sportfuncties naar gezondheid. Als de Apple Watch vroegtijdig een hartaandoening herkent, kan dat levensreddend zijn. Er zijn al meerdere verhalen geweest van mensen die naar de huisarts zijn gestapt en tijdig medische zorg konden krijgen, omdat de Apple Watch iets vreemds had gedetecteerd. Als je metingen van de Apple Watch aan je huisarts wilt laten zien, is dat nog wel een uitdaging. Je kunt screenshots of metingen vanuit de Gezondheid-app sturen, maar het is mooier als je een rapportje kunt overleggen. Met de Heart Reports-app kan dat. De metingen hoeven niet te zijn gedaan met de Apple Watch, maar kunnen ook afkomstig zijn van andere sporthorloges, smartwatches of externe hartslagmeters.

Heart Reports-app maakt rapport in PDF-formaat

De app is gemaakt door een Hongaarse ontwikkelaar en designer, Viszt Péter. Hij is tevens de oprichter van nold.io, een oplossing waarmee je sleutels, afstandsbedieningen en keycards kunt vervangen door een iPhone-app. De insteek van Heart Reports is echter compleet anders. Je maakt een gedetailleerd rapport met allerlei data van hartslagmetingen, zodat je het in een gemakkelijk PDF-formaat kunt delen met een arts of andere zorgverlener.

Heart Reports voor iPhone

Zoals wel vaker is deze app ontstaan vanuit persoonlijke behoefte. Viszt was afgelopen december bij zijn arts, die opmerkte dat hij een Apple Watch droeg. De arts wilde graag de data inzien die de Apple Watch had verzameld, maar het bleek dat je data uit de Gezondheid-app niet zo makkelijk kunt delen. Een screenshot was de enige optie. Viszt leerde zichzelf programmeren in Swift en maakte een app waarmee je gemakkelijk rapportages kunt maken met data uit HealthKit.

Hartslagdata exporteren van de Apple Watch

Je bepaalt zelf de datapunten die je in het rapport wilt opnemen. Het gaat hierbij om minimum, maximum en gemiddelde hartslag per uur of per dag, gemiddelden van rust- en actieve hartslag, hartslagvariabiliteit, bloeddruk (indien aanwezig), gemiddelde totalen en gedetailleerde grafieken om snel trends te kunnen zien. De data is afkomstig uit de Gezondheid-app, maar je kunt ook handmatig data invoeren. Om je bloeddruk te meten heb je bijvoorbeeld metingen nodig van een bloeddrukmeter die met HealthKit samenwerkt, of waarbij je handmatig de metingen invoert.

Heart Reports

Je bepaalt zelf welke grafieken, gemiddelden en andere data je in het rapport wilt opnemen. Eventueel kun je je rapportages vergelijken met gemiddelden van andere mensen die de Heart Reports-app gebruiken. Dit gebeurt op anonieme basis. Het belangrijkste is echter dat je een rapportage kunt maken en data kunt exporteren. De PDF die de app maakt sla je op in de Bestanden-app of stuur je via het deelmenu door naar je arts. Je kunt de data ook opslaan in CSV-formaat om op de desktop verder te analyseren in Excel of Numbers. De rapportages zijn in het Engels, Duits en enkele andere talen op te slaan. Nederlands wordt nog niet ondersteund. Wat de privacy betreft: alle rapportages die je maakt blijven lokaal op je toestel staan, tenzij je ze zelf doorstuurt naar de Bestanden-app of naar een andere persoon. Wel worden je gemiddelde hartslag, leeftijd en geslacht anoniem opgeslagen op een server, om te kunnen vergelijken met anderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.