Hands-on review: de iPad voor zakelijk gebruik

Hoe bevalt de iPad voor zakelijke toepassingen? Vervangt het de laptop of iPhone (nee!), en waarom niet? In dit artikel vertellen we onze ervaringen met het gebruik van de nieuwe gadget van Apple in de praktijk.
Ellen de Lange-Ros - · Laatst bijgewerkt:

ipad zakelijkSinds ruim twee weken ben ik de gelukkige bezitter van een geïmporteerde iPad en natuurlijk sleep ik zo’n nieuw apparaat overal mee naar toe. Maar hoe bevalt de iPad nou in de praktijk voor zakelijke toepassingen? Vervangt het de laptop of iPhone (nee!), en waarom niet? In dit artikel vertel ik je mijn ervaringen met het gebruik van de nieuwe gadget van Apple in de praktijk.

Oude apps bruikbaar

Een sterk punt van de iPad is dat alle bestaande apps van de iPhone gewoon te gebruiken zijn, ook als je een Amerikaanse iPad importeert. Via iTunes synchroniseer je ze en je kunt aan de slag. Grafisch kun je er voor kiezen om de app op het kleine formaat van de iPhone te gebruiken, maar de iPad heeft onder in beeld ook een knop waarmee je het formaat kunt verdubbelen. Hoe lekker zo’n opgeblazen app werkt verschilt per geval, sommige apps zijn uitstekend te gebruiken (Uitzending Gemist, Dropbox), terwijl anderen er kaal uitzien op het grote scherm (Tweetie). Ook zijn er apps waarvan er gratis een HD-versie beschikbaar is (Evernote). Zodra je de oude app voor de iPhone bijwerkt, kun je op de iPad dan in een hogere resolutie werken.
Apps kopen kan nu nog alleen met een Amerikaans account, maar dat is eenvoudig aan te maken. Online kun je bovendien op veel plaatsen eenvoudig een tegoed voor de amerikaanse store kopen, waarna je alle gewenste apps op je iPad kunt zetten.

3G or not 3G…

Wi-FiMijn iPad heeft alleen Wi-Fi en geen 3G. Voor mij is dat geen probleem. M’n iPhone is gejailbreakt, waardoor ik met de app MyWi (kosten $10) eenvoudig van m’n telefoon een modem maak waarmee m’n iPad onderweg online kan. Een andere oplossing om dit te realiseren is door het aanschaffen van losse hardware, zoals de MiFi. Ook daarmee maak je zelf een hotspot waarop je tegelijkertijd met meerder apparaten online kunt. Ideaal voor op reis of tijdens vakanties in eigen land. In het buitenland zijn deze oplossingen wel kostbaar, maar dat is internetten via de 3G versie van de iPad dan ook. Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een locatie met Wi-Fi waar je gebruik van kunt maken. Al met al maken deze oplossingen voor mij de 3G versie van de iPad onnodig duur, maar of dat voor jou ook geldt moet je natuurlijk zelf bepalen.

iWork valt tegen

Direct bij aanschaf van m’n iPad heb ik de iWork apps aangeschaft: de tekstverwerker Pages, Keynote voor presentaties en Numbers voor het maken van spreadsheets. Deze apps werken op zich prima, maar hebben belangrijke beperkingen. Met name de uitwisseling van bestanden is lastig, waardoor je niet eenvoudig onderweg aan een bestaand document werkt. Waarom geeft dit problemen? Ten eerste is de opmaak van documenten in iWork op de iPad een stuk eenvoudiger. Complexere opmaak in bestaande documenten verdwijnt zodra je een stuk op de iPad bewerkt en lettertypen kunnen bijvoorbeeld spontaan veranderen. Een ander gebrek is dat synchroniseren van bestanden alleen kan via iTunes of iWork online. Je moet dus altijd vooraf bedenken welke bestanden je op je iPad wilt meenemen. Even snel aanpassen van een bestand in je Dropbox of MobileMe is er niet bij. Tot slot werkt synchronisatie van bestanden alleen als je de allernieuwste versie iWork ’09 op je Mac hebt. Synchronisatie met oudere versies of met Windows is helaas niet mogelijk.

Laptop blijft nodig, netbook niet

In de praktijk betekent dit dat ik iWork alleen gebruik om onderweg een eenvoudig bestand aan te maken. Doorwerken aan bestaande bestanden is in de praktijk niet te doen. Hierdoor is voor mij de iPad geen vervanger voor m’n laptop. Verslag doen van een seminar, mail beantwoorden, internetten, of bloggen lukt uitstekend met de iPad, maar de problemen met iWork zorgen ervoor dat ik niet meerdere dagen met alleen een iPad op pad kan. De laptop is dan ook niet overbodig geworden met de komst van de iPad. Wel merk ik dat ik m’n netbook voor een dagje onderweg met eenvoudige klussen minder gebruik. Dan voldoet de iPad beter omdat ik er lekkerder op kan lezen. Bovendien heeft de iPad een fenomenale batterij waar ik ruim een dag op kan werken. Hoef ik eindelijk tijdens een seminar niet meer de hele dag angstvallig in de buurt van een stopcontact te zitten! Overal werken moet je overigens vooral zakelijk zien: binnen werken gaat uitstekend, maar in het zonnetje op een terras wil de iPad snel warm worden en zal hij uitvallen om af te koelen. Teveel fun is blijkbaar niet de bedoeling.

iPhone blijft nodig

De iPad blijkt de laptop niet te vervangen, en ook de iPhone blijft belangrijk. Met de iPad kun je immers niet bellen. Wel merk ik een verschuiving in het gebruik van applicaties. De iPhone wordt vooral gebruikt om onderweg in contact te blijven met anderen, dus om te bellen, chatten of twitteren. De iPad leent zich echter veel beter voor zaken die een groot scherm vragen. Zo heb ik m’n RSS Reader op de iPhone niet meer gebruikt sinds de iPad in huis is. Ook voor internetten en mail gebruik ik veel minder de iPhone, omdat deze dingen op de iPad gewoon veel lekkerder en sneller werken.

Ik merk een interessante verschuiving in m’n device-gebruik: overdag als ik intensief werk is de iPad geen vervanger van de laptop, ik ga zelden zonder laptop aan het werk. Maar in de avond, als ik wat meer aan het lezen en bloggen ben, zie ik het tegenovergestelde. Sinds de iPad er is gebruik ik ‘s avonds vrijwel geen laptop of iPhone meer! Dan is de iPad veel prettiger in het gebruik.

Veel vaker bij met RSS

Is het de iPad nou z’n geld waard als je hem vooral in de avonden gebruikt? Zeker wel! Zo is de iPad geweldig om je RSS-feeds te volgen. Ik merk dat ik nu veel meer sites en blogs volg in veel minder tijd en veel vaker met al m’n feeds weer bij ben.

Boeken uitproberen en aanschaffen

Ook het lezen van PDF’s of E-boeken is heerlijk. Via Amazon kun je vaak een deel van een boek gratis aanschaffen. Zo kun je eenvoudig kijken of een boek echt zo leuk is als je had gedacht. Vervolgens kun je met één klik het boek aanschaffen. Ik merk dat ik hierdoor meer boeken probeer die ik anders niet had gekocht. Dit is natuurlijk niet uniek voor de iPad, met een e-reader kan dit ook. Toch verwacht ik dat deze produkten het zwaar gaan krijgen. Ik peins er in ieder geval niet meer over om zo’n reader aan te schaffen als ik voor een beetje meer geld een apparaat heb dat veel completer is en waar ik bijvoorbeeld complete speelfilms kan kijken en waarop Uitzending Gemist draait.

Boeken lezen wordt interactief

boek ipadOok merk ik dat het lezen van een boek interactiever wordt. Tijdens het lezen van het boek Theory U op de iPad kreeg ik een paar vragen. Ik start dan direct Wikipedia op om meer informatie te zoeken en bezoek de blog van de auteur. Daar vind ik veel meer achtergrondinformatie over z’n ideeën, met uitgewerkte trainingen en praktijkvoorbeelden. Het boek gaat op deze manier veel meer leven en wordt onderdeel van de complete digitale omgeving met informatie over hetzelfde onderwerp. Dat alles komt niet door het e-boek zelf, dat immers dezelfde informatie bevat als het klassieke papieren boek. De interactie komt met name door de iPad waar al die informatie maar één klik is verwijderd en je het snel even opzoekt

Al met al is de iPad voor mij geen vervanger van de laptop of telefoon. Wel merk ik dat een netboek en e-reader voor mij overbodig zijn geworden. Als zakelijke gebruiker vind ik het heerlijk om de iPad onderweg te gebruiken voor aantekeningen, mail, Twitter of blogposts. Schrijven van teksten gaat langzamer dan op een laptop, maar veel sneller dan op een telefoon. Wel maak ik wat meer typefouten. Zo zie je maar dat de iPad niet alles vervangt: een goede eindredacteur die teksten corrigeert blijft nodig!

Ellen de Lange-Ros (1969) werkt voor haar eigen bedrijf Faxion als marktonderzoeker en helpt bedrijven om meer klantgericht te werken. Ze schrijft ook voor iPhoneclub.nl.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 50 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.