Google wil 10 dollar per verkochte iPhone vanwege 3G-patenten

Google wil 10 dollar per verkochte iPhone van Apple ontvangen. Dit als vergoeding voor gebruik van 3G-patenten, die Google dankzij de overname van Motorola kreeg.

iphone-dollarAls alles volgens planning verloopt begint maandag een belangrijke rechtszaak tussen Apple en Google. Het gaat daarbij om de vraag of Apple standaard-essentiële patenten van Motorola Mobility heeft overtreden. Het is nog niet zeker of de rechtszaak maandag van start gaat, maar Google heeft alvast wel een claim neergelegd. Ze willen tussen de 9 en 10,13 dollar per iPhone als compensatie ontvangen. Die prijs is als volgt afgeleid: Motorola wil 2,25% van het prijsverschil tussen de iPod touch (geen 3G-functie) en de ongesubsidieerde iPhone. Dit prijsverschil ligt tussen de 400 en 450 dollar, wat neerkomt op zo’n 10 dollar per toestel.


Apple ontkent echter dat de mobiele datafuncties die extra op de iPhone aanwezig zijn tussen de 400 en 450 dollar waard zijn. Ze verwerpen daarbij de iPhone-minus-iPod-theorie van Google/Motorola. Apple beweerde eerder dat ze niet meer dan 1 dollar per iPhone willen betalen. Rechter Barbara Crabb verwierp dat voorstel, omdat ze denkt dat Apple en Google bezig zijn om hun zakelijke onderhandelingen via de rechtbank te spelen. Apple en Google hadden eigenlijk een licenti-overeenkomst moeten sluiten. Het probleem bij de standaard-essentiële 3G-patenten waar de zaak om draait, is dat het moeilijk is een smartphone te maken, die niet op een of andere manier de 3G-patenten raakt. Daardoor is er sprake van een soort gedwongen winkelnering bij Google. Zodra zij de patenten van Motorola Mobility in handen hebben, zijn andere toestelfabrikanten min of meer gedwongen om een licentie te nemen. Of het, zoals Apple nu heeft gedaan, via de rechtbank uit te vechten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.