Google Phone wordt gemaakt door Wistron NeWeb?

Wistron NeWeb zou druk bezig zijn met een Google Phone, maar het is vanwege het lelijke design te hopen dat ze niet de enige zijn. Google heeft al diverse prototypes ontwikkeld waarmee ze langs operators en fabrikanten gaan.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Google PhoneGisteren schreven we op een andere website al over de plannen rond de Google Phone. Inmiddels is er meer bekend: zo zou het Taiwanese bedrijf Wistron NeWeb bezig zijn met het ontwikkelen van een Wi-Fi-telefoon met Google Talk. Eerder maakten ze al een Skype-telefoon en dan is het nog maar een kleine stap om ook Google Talk mee te leveren.

Wistron NeWeb Google PhoneDe fabrikant hoefde alleen maar het Skype-protocol aan te vullen met het veel breder ondersteunde SIP-protocol en de juiste software erop te zetten. Toch is het te hopen dat het toestel van Wistron NeWeb niet de enige Google Phone wordt, want zo op het eerste gezicht is het bepaald geen iPhone-killer. Gelukkig zijn er geluiden dat er meedere Google Phones zullen verschijnen, via meerdere fabrikanten en providers. Bovendien zou het een flinke stap verder gaan dan alleen het beschikbaar stellen van de Google zoekfunctie en andere Google-applicaties op de toestellen.

Zoals eerder al in de Wall Street Journal werd aangekondigd, heeft Google verschillende prototypes ontwikkeld waarmee ze mobiele operators proberen te interesseren voor een GPhone. Belangrijke voorwaarde voor Google is wel dat er een ingebouwde camera, UMTS, GPS en Wi-Fi in zit. Vooral dat laatste zal niet goed vallen bij mobiele operators, die het als bedreiging zien voor hun businessmodel.

Google heeft voor het mobiele avontuur miljoenen dollars gereserveerd, bovenop de $4,6 miljard dollar die ze hebben gereserveerd om de 700 MHz-frequentie te kopen. Met dat geld willen ze telefoons laten ontwikkelen – niet in eigen beheer, maar door hardwarefabrikanten en mobiele operators. Deze krijgen gratis het recht om de telefoon op basis van de specificaties van Google te bouwen, maar de eerste geluiden zijn niet echt positief: de getoonde prototypes zijn verre van revolutionair. Een mogelijke fabrikant is LG, die zelf al de LG Prada op de markt brengt. Een andere kandidaat is HTC, die op dit moment de meeste Windows Mobile-smartphones produceert en in het eerste kwartaal van 2008 een Linux-toestel op de markt schijnt te brengen.

En dat komt goed uit, want de Google Phone zal waarschijnlijk op Linux draaien en voorzien zijn van diverse Google-aanpassingen, waaronder de zoekmachine, e-mail en een webbrowser. Het gaat Google niet zozeer om een voet aan de grond te krijgen als mobiele zoekmachine, maar vooral om de advvertentie-inkomsten: de Google Phone moet een geldmachine worden, want volgens Google CEO Eric Schmidt zijn advertenties op het mobiele web tweemaal zoveel waard als op de desktop, omdat de apparaten persoonlijker zijn en de advertenties beter kunnen worden ‘getarget’. Volgens marktonderzoeker Informa is deze markt in 2011 jaarlijks 11,3 miljard dollar waard, maar het duurt nog wel even voordat het mobiele web het vaste web heeft ingehaald: een schatting van de Britse marketinggroep WPP geeft aan dat mobiele telefoons in 2010 verantwoordelijk zijn voor ‘slechts’ 5% van de totale advertentieuitgaven.

Wat ook nog even duurt zijn de Google Phones zelf: die zullen niet eerder dan 2008 op de markt verschijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 13:49
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen android, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.