Google Nexus One nu officieel, moet Apple oppassen?

Google heeft gisteravond de Google Nexus One aangekondigd, de eerste eigen telefoon van Google. Omdat de interesse in Android blijkt te groeien, is dat ook van belang voor iPhone-gebruikers.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

Nexus OneGoogle heeft gisteravond laat de Nexus One officieel aangekondigd. Dit toestel zou wel eens geen geduchte concurrent van de iPhone kunnen worden, al is er in Nederland en België voorlopig nog even geen reden tot paniek: de Nexus One is voorlopig niet makkelijk in onze landen te krijgen en wie er wel eentje wil bestellen moet behoorlijk hoge verzendkosten betalen.

Voor veel mensen is Android misschien nog een niche-gebeuren, maar de concurrentie voor de iPhone rukt wel degelijk op. Volgens een onderzoek van ChangeWave is de interesse in de Apple iPhone de afgelopen maanden afgenomen, terwijl de belangstelling voor Android juist was gestegen. De onderzoekers vroegen mensen of ze de komende drie maanden van plan waren een mobiele telefoon te kopen en zo ja, welk toestel dat dan zou worden. Vergelijk je de onderzoekscijfers van september en december, dan blijkt de interesse in de iPhone met 4% te zijn afgenomen (van 32% naar 28%) , terwijl de interesse in Android met 15% toenam (van 6% naar 21%). Android is dus een factor om rekening mee te houden en als je de reacties op Android-websites volgt word je als snel duidelijk dat de Nexus One hét toestel is om naar uit te kijken. Reden genoeg dus om ook op iPhoneclub aandacht te besteden aan deze Android-telefoon.

Uit de Nederlandse persbijeenkomst bleek dat de Nexus One het eerste toestel in een nieuwe reeks Google Superphones wordt. Deze telefoons worden in nauwe samenwerking met HTC ontwikkeld en zijn krachtiger dan wat er tot nu toe op de markt was. Dat zie je meteen al aan de specs van de Nexus One: geen 528MHz-processor zoals in de meeste Android-telefoons die al op de markt zijn, maar de 1GHz Qualcomm Snapdragon-chip waar iedereen naar uitkijkt. Verder een 3,7 inch AMOLED touchscreen met een resolutie van 700 x 480, ongekende 3D-weergave, een 5 megapixel camera en een dubbele microfoon om achtergrondruis te filteren. Ook kun je op de achterkant van de telefoon een persoonlijke boodschap laten graveren, net als bij de iPods van Apple.

De Nexus One draait op Android 2.1, de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Nieuw op de Nexus One is de mogelijkheid om dynamische wallpapers te gebruiken, die een bewegend beeld laten zien en reageren op aanraking. Google verkoopt de Nexus One voorlopig alleen via hun eigen webshop. Eventueel kun je de Nexus One ook in combinatie met een abonnement van T-Mobile US en als los toestel kopen. De Google-webshop levert echter voorlopig alleen aan de VS, Singapore, Hong Kong en Engeland. Nederland en België zijn nog niet aan de beurt. Later komt de Nexus ook in de rest van Europa beschikbaar, ook via de Google-webshop.

Met dank aan de vele tipgevers

De groeipercentages in dit artikel zijn aanvankelijk foutief overgenomen, en derhalve nu gecorrigeerd. Onze excuses voor deze onzorgvuldigheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2013, 14:41
Categorie iDevices
Onderwerpen google, nexus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.