Google Nexus One nu met multitouch, gevaar voor de iPhone?

Google heeft vannacht een update uitgebracht voor de Google Nexus One. Hiermee is het vanaf nu mogelijk om multitouch te gebruiken. Waarom is Apple niet ingegrepen, ze hebben hier toch een patent op? Enkele invalshoeken worden in dit artikel verder uitgedacht.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Google Nexus OneGoogle heeft vannacht haar eerste update uitgebracht voor de Nexus One. De belangrijkste update is de toevoeging van multitouch, een technologie waar Apple binnen de VS een patent op heeft. Google heeft multitouch-functionaliteit aan Google Maps, de Android-browser en de Gallery toegevoegd, zodat je pinch-to-zoom kunt gebruiken. In Europa geldt er voor Apple geen patentrecht op deze technologie; daarom bestaat er standaard al multitouch op de Nexus One die dit kwartaal in Europa zal verschijnen. In de VS is dit anders. De Palm Pre maakt ook gebruik van multitouch en toch heeft Apple geen juridische stappen ondernomen. Of zou hier toch wat anders meespelen?

Niet alleen de multitouch is opgenomen in de update, die trouwens zonder tussenkomst van je PC of Mac te installeren is. Ook de betrouwbaarheid van de 3G-verbinding is verbeterd en de Google Maps-applicatie is aangepast. Voor het eerst is Google Goggles standaard toegevoegd, features die het Android-systeem steeds vollediger maken.

Naar mijn mening een interessante aanpak van Google. Er komen steeds meer functies beschikbaar op het Android-systeem zodat het voor twijfelende gebruikers moeilijker wordt om een keuze te maken. De verschillen worden naar mijn mening steeds kleiner. Ik heb zelf ook steeds vaker problemen met mijn iPhone 3G: geen verbinding, niet op kunnen nemen, crashen van telefoon, allemaal sinds iPhone OS 3.0. Het argument dat de iPhone gebruiksvriendelijker is wordt (door mij) steeds minder gebruikt. Fabrikanten als HTC zorgen er steeds beter voor dat de nieuwe telefoons gebruiksvriendelijker worden. Daar moet wel bij worden gezegd, dat sommige gebruikselementen rechtstreeks van het iPhone OS zijn gekopieerd.

Met features als multitouch wordt het Android-systeem ook interessant(er) voor ontwikkelaars. De nieuwe functionaliteit is (nog) niet beschikbaar in de Android SDK, maar dat zal een kwestie van tijd zijn. Wanneer deze mogelijkheid eenmaal beschikbaar is, gaat er een wereld open voor Android-ontwikkelaars en zullen games en programma’s die nu op de iPhone gebruik maken van deze technologie ook op telefoons met het Android-besturingssysteem verschijnen.

Toch blijf ik met enkele vragen zitten. Zou Apple er geen werk van maken, omdat ze denken dat het patent niet voldoende is om er een zaak van te maken? Als het patent daadwerkelijk beschrijft ‘het met meerdere vingers op een touchscreen taken uitvoeren’, dan zouden Palm en nu Google toch niet zomaar deze technologie kunnen implementeren voor de Amerikaanse markt? Is het misschien omdat Apple zich misschien ook niet altijd houdt aan alle geldende patenten? Niet voor niets heeft Nokia laatst een rechtzaak aangespannen.

De Google Nexus One is in ieder geval weer een feature rijker om mensen voor de Nexus One te laten kiezen in plaats van de iPhone. De bewijzen voor een nieuwe iPhone worden steeds groter, maar hoe lang kan Apple wachten om deze op de markt te brengen? Wat denk jij, maakt de Google Nexus One een kans?

Bron: Mashable

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:14
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, google, multitouch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.