‘Google Maps verliest bijna helft gebruikers bij eigen Apple-kaartdienst’

Google kan bijna de helft van de mobiele app-gebruikers verliezen als Apple een eigen kaartendienst aankondigt. Uit cijfers van de VS blijkt dat 45% van de gebruikers wegvalt en dat het bereik nog veel verder zakt.

google maps iphoneVolgens de geruchten gaat Apple vandaag een eigen kaartendienst aankondigen tijdens de WWDC. Google Maps gaat daarmee mogelijk verdwijnen van de iPhone. Hoe groot komt die klap aan bij Google? Nogal fors, als je de cijfers bekijkt. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er 31 miljoen gebruikers per maand die Google Maps op hun iPhone bekijken. Kijk je naar de mobiele app van Google Maps, dan is 45% van de gebruikers afkomstig van de iPhone en de resterende 55% van Android. Google zou naar schatting dus bijna de helft van de appgebruikers kwijtraken bij de introductie van een eigen Apple-kaartendienst.

Bovendien raken ze de meest fanatieke gebruikers kwijt: terwijl iPhone-gebruikers 75 minuten per maand in de app doorbrengen, is dat bij de Android-gebruikers maar 65 minuten. En terwijl 90% van de iPhone-gebruikers ooit wel eens de Google Maps-app heeft geopend, is het bereik bij de Android-versie veel lager: slechts 70% heeft ooit de Google Maps-app gebruikt.

Het blijkt uit cijfers uit de comScore Mobile Metrix. Geen wonder dat Google afgelopen week een plotselinge persbijeenkomst inlaste, waar ze overigens niet zoveel nieuws aankondigden. Wel werd bekendgemaakt dat er 3D-kaarten op de iPhone beschikbaar zouden komen en werd er nostalgisch teruggekeken op de lange historie van Google Maps en Google Earth.

google maps app uses by platform

Toen de iPhone in 2007 beschikbaar kwam, was Google Maps meteen als standaardapp aanwezig. Als Apple een eigen kaartendienst start, zal Google niet meteen alle gebruikers kwijt zijn. iOS 6 is waarschijnlijk niet meteen beschikbaar voor het grote publiek en er zullen nog een hoop mensen zijn die op oudere versies van het iOS blijven hangen. Bovendien kan Google een deel van de gebruikers nog terugwinnen door een eigen Google Maps-app uit te brengen of gebruikers te lokken naar de mobiele website. Nog wat meer cijfers: maandelijks zijn er 34,8 miljoen Google Maps-gebruikers met een Android-toestel en 31,4 miljoen met een iPhone. Maar het aantal dagelijkse gebruikers is bij de iPhone veel hoger: 9,7 miljoen Google Maps-gebruikers met een iPhone en slechts 7,2 miljoen met een Android-toestel. Voor de inkomsten van Google zal het weinig invloed hebben, want het meeste geld komt momenteel uit zoekverkeer en niet uit gebruik van de kaarten. Het wordt voor Google wel lastiger om locatiegerichte advertenties aan te bieden vanuit de Google Maps-apps.

google-maps-usage-by-platform

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2012, 14:00
Categorie Apple
Onderwerpen google, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.