Reacties voor: Google Foto’s versus iCloud Foto’s: wat zijn de verschillen?

Welke van de twee grote fotodiensten moet je nou gebruiken: Google Foto's of iCloud Foto's? iCulture zet de grote verschillen op een rij, om je te helpen met kiezen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 31 reacties

  1. Mijn complimenten om een zo objectief mogelijk verslag te doen. Dat lukt niet altijd op deze site, maar hier is weinig tot niets op aan te merken. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

  2. Ik ben wel tevreden en positief over Google Photos voor iOS. Heb ‘m op dit moment zelfs vervangen voor Foto’s van Apple omdat ik de app handiger vind werken.

    Als je op de foto langer drukt heb je meteen de mogelijkheid om de foto te verwijderen of te delen op welke manier ook.

    Je kunt de foto’s rangschikken op Per dag, Per maand, Jaaroverzicht en Comfortabel. En de laatste foto’s staan bovenaan in plaats van onderaan.

    Bij Apple heb je die maandoverzicht wel, maar rangschikt ze dan alsnog per dag waardoor het niet overzichtelijk is.

    Ik synchroniseer de foto’s niet naar de internetomgeving, maar dat deed ik bij iCloud ook al niet want al mijn gemaakte foto’s die bedoeld zijn voor “tijdelijk” social media komen daar ook terecht wat ik rommelig vind als die ook gelijk op mijn Mac en iPad terecht komen.

    Kortom tot zover mijn eerste indruk.

  3. Dank voor het duidelijke en objectieve verhaal met alle voor-en nadelen.

  4. Nu eigenlijk alleen nog Flickr erbij die 1TB gratis geeft. Dan zou het plaatje compleet zijn!

  5. En caroussel van dropbox? Is dat eigenlijk iets? Ben zelf nog wat zoekende. Maak op dit moment nog gebruik van iCloud. Met wisselend succes.

  6. Nice, complimenten.

    Het is dus best lastig wat voor een ieder de beste keuze is.
    Persoonlijk is goedkope of gratis ‘unlimited’ cloud storage omdat ik het als backup gebruik.

    Daarom laat ik mijn NAS nu al mijn foto’s en video’s uploaden naar Flickr (1 TB, gratis).

    De vraag voor de komende dagen, weken, maanden – durf ik ‘all in’ te gaan met een cloud dienst, of het apple, flickr of google is.

    Belangrijke vraag die ontbreekt in het artikel: kun je makkelijk al je content weer downloaden en/of migreren naar een andere cloud dienst?

  7. Wat ik bij iCloud niet voor elkaar krijg is om de foto’s daar te pakeren om daarmee ruimte vrij te maken op mijn Apple devices.

    De enige optie is “Optimaliseer iPhone oplag”, maar dat is een ontransparante functionaliteit. Daarmee heb je geen controle over het opschonen van ruimte op de devices. Foto’s en Camera legt nu beslag op enkele GB’s van het devices.

    Op het moment dat er ook nog eens foto’s worden gedeeld neemt de benodigde ruimte enkel toe.

    Ik vraag me af hoe Google(en Flickr) met dit vraagstuk omgaan.

  8. Ik ben een tevreden gebruiker van iCloud. Heb een abonnement van 200 GB (€3,20 per maand als je met korting iTunes kaarten koopt). Op mijn Mac worden alle originelen bewaard en op mijn MacBook, iPad en iPhone staat de opslag ingesteld als ‘optimaal’.

    Persoonlijk zal ik nooit mijn hele prive fotocollectie op een Google server zetten. Google’s belangrijkste activiteit is het verzamelen van data. Als je dat niet erg vindt, klinkt Google als een prima dienst.

  9. Flickr hoort er inderdaad ook bij. Deze heeft een veel betere organisatie beheer van albums e.d. Echter video’s maar tot 3 minuten. En hun nieuwe uploader ondersteunt ook nog niet eens alle formats.

  10. Hoe gaat Google om met albums? En heeft het een import functie voor een iPhoto bibliotheek?

  11. Ik vind de fotobewerkingsopties in iOS Foto’s fijn.

    Hoe zijn die bij Google?

  12. Het veiligste is om een NAS te kopen een daarop in RAID1 opstelling je foto’s te Back-uppen. De apps van bijvoorbeeld Synology kunnen die ook op de achtergrond. Uiteindelijk verdien je je investering terug en is jouw data ook echt jouw data.

  13. @Gert: Zien er goed uit. Diverse gebruikelijke instellingen en behoorlijk veel filters. Ik gebruik iOS Foto’s al een tijdje niet meer, maar de bewerkingen in Google Foto’s zijn voor mij voldoende.

  14. Goed artikel, jammer dat er niks staat over bestandsbeheer
    Dit is toch – zo merk je pas op termijn – de showstopper van iCloud
    Hoe werkt dat bij Google ?

  15. Ik vond het zelf vrij apart dat toen ik Google Photos voor het eerst opende de app (volgens mij) gelijk al een back-up ging maken zonder mij daar toestemming voor te vragen.

  16. Het is een beetje misleidend dat bij iCloud Photos alleen RAW staat terwijl bij Google Photos verschillende RAW formaten apart worden genoemd. Uit mijn ervaring ondersteunt iCloud Photos ook Canon CR2, Adobe DNG en TIFF.

  17. Het zou mij niets verbazen als Apple’s de gratis opslag gaat verhogen.
    Althans dat hoop ik 😉

  18. In antwoord op @Michel, Carousel is gewoon een fantastische app. In samenspel met Dropbox altijd al je foto’s zichtbaar. En goedkoper als beide geteste. Alhoewel Google wel meevalt.
    Alleen heb ik nog altijd de kriebels bij Google. Mijn ervaring is dat Google het niet zo nauw pikt met de privacy. Of dat ook zo is met je foto’s kan ik niet beamen aangezien KK daar geen ervaring mee heb. Maar andere tools weet ik zeker van dat je privacy gegevens (mis)ge bruikt worden. Ook vermeldens waard is de Adobe Revel app kun je je foto’s ook nog bewerken.
    Hoe meer ik schrijf hoe meer ik denk over een echte uitgebreid onderzoek naar meerdere foto opslag app’s. Er zijn er nog meerdere.

  19. Voorlopig houd ik het even bij Apple’s eigen initiatief al hoop ik wel dat ze de Photos app voor de Mac en iOS nog wat bijschaven. In eerste instantie leek Photos zo buggy als het maar kon. Uploaden van foto’s verliep traag of soms leek er helemaal niets te gebeuren. Dat ging zo een aantal dagen door en plotseling was alles gesynchroniseerd. Moet wel toegeven dat het om een database ging van bijna 200 GB. Wel enorm indrukwekkend dat met comprimeren Apple het voor elkaar heeft dat er nu voor 200 GB aan foto’s op mijn telefoon toegankelijk is. 200 GB database op mijn Mac is 15 GB op mijn telefoon.

  20. Als Apple nou eindelijk gebruikers de mogelijkheid geeft om daadwerkelijk MAPPEN aan te maken in foto’s i.p.v. die stomme album optie waarbij foto’s alleen maar een labeltje krijgen zodat je ze kan groeperen, zou het echt nice zijn.

    Nu back-up ik alle foto’s automatisch naar mijn 100GB Google foto’s via de Google drive app. Deze synced ook naar mijn nas en de nas synced naar een nas van een vriend van mij als back-up. Verder geen omkijken naar.

  21. ik ben benieuwd of ik de fotos vanuit google ook op mijn apple TV kan gaan zien ik ga er zeker mee aan de slag, heb ruim 60GB fotos en om in lengte van dagen een abonnement
    af te sluiten bij apple daarvoor pas ik.
    stop je ooit daarmee dan gooit apple na jaren je fotos nog gewoon eraf en worden ze duurder dan heb je er niks tegen in te brengen allemaal veel te commercieel
    zulke dure apple producten daarbij zou de iCloud opslag onbeperkt gratis moeten zijn.

  22. Origineel geplaatst door Richard
    Het veiligste is om een NAS te kopen een daarop in RAID1 opstelling je foto’s te Back-uppen. De apps van bijvoorbeeld Synology kunnen die ook op de achtergrond. Uiteindelijk verdien je je investering terug en is jouw data ook echt jouw data.

    Wst is raid1? En hoeveel ben je ongeveer klaar als je een nas koopt met hardeschijven? Wat is he totale prijskaartje? Van offline backup.

  23. @Mike: Ik mis de zoekfunctie in de conclusie.
    Als Bastiaan daar zo positief over is (“Eén groot voordeel in Google Foto’s is de zoekoptie van de app. Het is de krachtigste foto-zoekdienst die we tot nu toe hebben getest.”) dan mag die in de conclusie niet ontbreken.
    Maar misschien valt het dan te positief voor Google uit?

  24. Tip. Hierbij biedt deze service ook onbeperkt opslag

  25. Ik heb Google foto’s nu een dag in gebruik.
    Maar het is echt een fantastische app, ze blazen de Apple foto’s app helemaal weg!

    Ik heb niks Met Google en gebruik geen 1 dienst van ze, maar deze foto app is geweldig!

    Films die automatisch worden gemaakt zijn ook gewoon echt leuk en goed ook, de animaties die gemaakt worden zijn erg leuk.

    Dit keer ga ik wel een dienst van Google gebruiken. De kwaliteit en de functies hebben me overtuigt en het werkt buitengewoon goed!

  26. Origineel geplaatst door kakoener
    Ik heb Google foto’s nu een dag in gebruik.
    Maar het is echt een fantastische app, ze blazen de Apple foto’s app helemaal weg!
    Ik heb niks Met Google en gebruik geen 1 dienst van ze, maar deze foto app is geweldig!
    Films die automatisch worden gemaakt zijn ook gewoon echt leuk en goed ook, de animaties die gemaakt worden zijn erg leuk.
    Dit keer ga ik wel een dienst van Google gebruiken. De kwaliteit en de functies hebben me overtuigt en het werkt buitengewoon goed!

    Ben het helemaal met je eens, heb nu 100 GB van mijn foto’s hier ingezet. Super ook de web app. Must have die Google foto’s app.

  27. Overigens is er voor zowel Mac als pc een uploader beschikbaar die automatisch backups maakt van de mappen die jij op Google photos wil hebben.
    Tot nu toe erg te spreken over Google photos!!

  28. Ik vind het nog steeds onbestaanbaar dat Apple Aperture vervangt voor iCloud Foto’s. Alsof je je koel=vriescombinatie inruilt voor een koeltas. Ik vind iCloud Foto’s ook slecht werken. Niemand hier in huis snapt hoe je er nou leuk mee kunt werken. Natuurlijk; een foto met je iPhone verschijnt op alle andere devices maar fatsoenlijke controle heb je er niet over. iPhoto vond ik ook een stuk makkelijker.
    Google vind ik gezien de privacy geen optie. En een goede integratie van mobiel en desktop gebruik is ook een must.

  29. @mr janssen: Helemaal eens. De beste functie van Google Photos is nog geen eens genoemd, namelijk het automatisch maken van verhalen (vind ik nog een stuk fraaier dan de automatische compilaties). Super mooi.
    Iemand zei ook dat Google Photos automatisch ging backuppen zonder toestemming te vragen, maar die ervaring deel ik niet. Bij het eerste gebruik kreeg ik de vraag of ik automatische backup wilde inschakelen of niet.
    Automatische herkenning van dingen is trouwens nog lang niet vlekkeloos. Vooral bepaalde dieren worden nog wel eens door de war gehaald (apen werden honden, etc). Begreep wel op forums dat dit een kwestie van tijd is en het systeem snel beter wordt. Ben benieuwd.

  30. Goede artikel en heldere vergelijking. Daarnaast ook en een lastige keuze… Ik heb een NAS, maar denk er sterk over om een van deze diensten te gaan gebruiken. Mocht er nog een vergelijking in de planning staan met Flickr, dan houd ik me aanbevolen!

  31. @Erwin: Weet jij toevallig hoe je kan bewerkstelligen dat foto’s alleen in Google Foto’s worden bewaard en niet ook in de gewone app?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.