Google Chrome webapps ook op de iPad te gebruiken

De applicaties van Google Chrome zijn ook op de iPad te gebruiken, omdat ze gebaseerd zijn op HTML5, CSS3 en JavaScript.

chrome nytGoogle kondigde gisteren Google Chrome officieel aan, samen met de Chrome Web Store. In die webwinkel zullen apps te vinden zijn, die er uit zien als losstaande applicaties, maar die in werkelijkheid zijn gebouwd met webtechnologieën zoals HTML5, CSS3 en JavaScript. Die keuze is nogal logisch: Google is een bedrijf dat het liefst alles online aanbiedt en dat is het principe waarop ook Chrome OS is gebaseerd. Handmatig installeren van losse apps zou niet goed in die strategie passen. Het mooie is dat je die HTML5-gebaseerde apps ook op de iPad kunt gebruiken.

Het gaat namelijk om algemeen toegepaste webtechnologieën, die ook perfect aansluiten op de iPad. Er is echter wel een probleem: makers van webapps kunnen een automatische herkenning hanteren, zodat je bij gebruik van een Google Chrome-apparaat automatisch naar de Chrome-geoptimaliseerde versie van de website gaat. Maar bij de iPad gaat die herkenning niet automatisch. Je zult dus de exacte URL moeten weten. De New York Times heeft al een aangepaste website voor Google Chrome gemaakt, die te vinden is op http://nytimes.com/chrome. Er zit een Customize-knop rechtsonder in beeld, waarmee je de weergave kunt aanpassen. Er zijn 10 verschillende thema’s beschikbaar. Afgezien van de browserbalk bovenin het scherm, heb je het idee dat je een native app gebruikt. Qua beleving is er weinig verschil met de iPad-applicatie, die al in de App Store te vinden is. Het laden van de artikelen gaat ook nog eens supersnel en je hebt als iPad-bezitter vertrouwde bewegingen zoals swipen tussen pagina’s tot je beschikbaar.

nyt chrome

En voor wie zich afvraagt hoe onhandig is dat je altijd een internetverbinding bij de hand moet hebben: dat hoeft niet. Met de nieuwste webtechnologieën kun je ook allerlei content offline beschikbaar hebben. Bij het opstarten slaat de New York Times-webapp 10MB aan data lokaal op, zodat je bij het bladeren niet hoeft te wachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2010, 12:29
Categorie iOS
Onderwerpen google, google documenten, html5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.