Google betaalt Apple 1 miljard dollar per jaar voor zoekdeal

Google zou Apple 1 miljard dollar betalen om de standaard zoekmachine in Safari te zijn. In totaal zou dit Google afgelopen jaar 335 miljoen dollar hebben opgeleverd. Google Zoeken op de iPhone en andere iOS-apparaten zou steeds belangrijker gaan worden voor Google in de toekomst.

Google betaalt Apple 1 miljard dollar per jaar om standaard zoekmachine in Safari te zijnApple zou het afgelopen jaar 1 miljard dollar hebben verdiend om Google als standaard zoekmachine in Safari te gebruiken. Dat blijkt uit een reactie van Macquarie-analist Ben Schachter over het feit dat in het nieuwe iPhoto voor iOS geen Google Maps wordt gebruikt. Volgens dezelfde analist heeft Google 1,3 miljard dollar verdiend aan het verkeer afkomstig van apparaten van Apple. Dat betekent dat Google ongeveer 300 miljoen dollar aan inkomsten van iOS en Safari binnenkrijgt.

Als Apple besluit een andere zoekmachine dan Google standaard voor te installeren, dan zou het niet zo’n grote impact hebben op de winst van Google, aldus Schachter. Voor Apple zou het wel een probleem zijn, omdat de andere zoekmachines mogelijk minder goede resultaten leveren. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat steeds meer mensen Google gebruiken via een iOS-apparaat en dat op de lange termijn Apple steeds belangrijker voor Google zal gaan worden.

Hoewel Apple verschillende diensten van Google standaard aanbiedt in iOS zoals Google Maps, YouTube en Google Zoeken is het bedrijf bezig om minder afhankelijk te worden van de zoekgigant. Zo wordt in iPhoto voor iOS OpenStreetMap als kaartenaanbieder gebruikt. In het verleden heeft Apple overwogen om een eigen zoekmachine te ontwikkelen, maar Steve Jobs besloot hier destijds van af te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2012, 16:16
Categorie Apple
Onderwerpen apple, google, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.