Google: ‘Android is gecreëerd om iPhone-monopolie te voorkomen’

Google VP Vic Gundotra heeft tijdens een keynote in San Francisco voor ontwikkelaars een aantal rake opmerkingen geplaatst richting Apple. Hierdoor wordt eens te meer de rivaliteit tussen beide bedrijven duidelijk.

apple-vs-googleTijdens een keynote voor ontwikkelaars nam Vic Gundotra, Google’s Vice President of Engeneering, gisteren geen blad voor de mond. Zo beweerde hij dat Apple de mobiele telefoonmarkt probeert te monopoliseren. Dit zou een van de redenen zijn dat Google in 2007 met Android OS kwam. Door zijn woorden werd duidelijk dat de relatie tussen Google en Apple niet snel meer zal worden zoals die ooit was.

Volgens Gundotra probeert Apple de mobieletelefoonmarkt te monopoliseren doordat haar hardware beperkt is en de software niet toegankelijk genoeg is. Android was gecreëerd om er voor te zorgen dat Apple niet te veel controle krijgt over de markt. “Als [Google] niets deed, stonden we voor een draconische toekomst, waar één man, één telefoon en één provider de dienst uitmaakten. Dat is geen toekomst die wij willen.”

Als de reden voor Google echt was om Apple de heerschappij over de over de mobiele markt te kunnen ontzeggen, is de rol van CEO Eric Schmidt ook een beetje dubieus. Android is door Google gekocht, terwijl hij nog in de Raad van Bestuur van Apple zat tijdens de ontwikkeling van de iPhone.

Verder vielen er vileine opmerkingen uit de mond van Gundotra op te tekenen over multitasken en andere basisfuncties die niet op de iPhone en iPad zitten en gaf hij af op Apple’s iAd reclameplatform. Om het af te maken gooide hij ook nog wat olie op het vuur in het inmiddels wat saai wordende Flash-debat. “Als je beweert dat je open bent, betekent dit dat je niet exclusief bent met informatie, je staat open voor alles”, zei Gundotra.

Doordat Google met Chrome OS en Android OS zich zowel op de PC-markt als de mobiele markt begeeft en Apple de wereld van mobiel adverteren in gaat en kaarten in kan gaan, worden Google en Apple steeds grotere rivalen. Daarnaast liet Google tijdens de keynote een binnenkort beschikbare dienst zien waarbij Android-gebruikers muziek kunnen opslaan en streamen naar hun telefoons. Hierdoor lijkt de rivaliteit uit te lopen op een steeds harder wordende strijd.

Bron: LA Times

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2010, 22:41
Categorie Apple
Onderwerpen android, apple, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.