Gerucht: voormalig iPhone-ontwikkelaar werkt aan Facebook-telefoon [update]

Facebook zou bezig zijn met een eigen telefoon met besturingssysteem. Daarbij is Joe Hewitt betrokken, de man die de iPhone-applicatie van Facebook maakte, maar later boos wegging om Apple's goedkeuringsbeleid.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

facephoneFacebook is volgens geruchten bezig met een eigen mobiele telefoon en mobiel OS. Dit is een model dat we ook al van Apple kennen. Zo’n jaar geleden werd Facebook zich bewust van de toenemende macht van iPhone- en Android-platform. Ze hebben met apps al een voet tussen de deur, maar willen meer: een diepgaander integratie met de contactenlijst en de kernfuncties van de telefoon. Dat kan alleen als ze zelf een mobiel OS maken. Waarschijnlijk gaat het om een goedkope telefoon met wat handige functies, zoals bellen op basis van Facebook-naam in plaats van nummer. Michael Arrington van Techcrunch verwacht dat de telefoon minder dan 50 dollar gaat kosten en dat je met Facebook Credits kunt afrekenen.

Twee hooggeplaatste medewerkers van Facebook zouden bezig zijn met een geheim project om de telefoon te ontwikkelen: Joe Hewitt en Matthew Papakipos. Beide hebben ervaring met besturingssystemen: Papakipos leidde tot juni de ontwikkeling van Google’s Chrome OS en Hewitt werkte mee aan de Firefox-browser. Ook was Hewitt betrokken bij Parakey, een webgebaseerd besturingssysteem dat in 2007 door Facebook werd overgenomen.

Joe Hewitt is in iPhone-kringen een oude bekende: hij ontwikkelde de iPhone-applicatie van Facebook maar stapte later op omdat hij het oneens was met het goedkeuringsproces van Apple. Ook was Hewitt betrokken bij het maken van de iPhone-webapp voor Facebook.

Arrington vraagt zich af waarom Papakipos zomaar is opgestapt uit het Chrome OS-project, voordat het was afgerond. Hij speculeert dat er iets interessanters op zijn pad kwam, bijvoorbeeld een Facebook Phone. Het is mogelijk dat Facebook het OS zelf ontwikkelt en voor de telefoon samenwerkt met een externe toestelmaker.

Update: Facebook heeft inmiddels via een woordvoerder aangegeven dat het gerucht niet waar is. Toch zijn er nog steeds aanwijzingen: Facebook haalde afgelopen juli Erick Tseng in huis, voormalig medewerker van Google Android. En de eerder in dit artikel genoemde Joe Hewitt heeft zijn blog offline gehaald sinds het gerucht over een telefoon naar buiten kwam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 september 2010, 21:33
Categorie iDevices
Onderwerpen facebook, telecom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.