Gerucht: iCloud gebruikt ook clouddiensten van Amazon en Microsoft

Apple zou bij het gebruik van iCloud ook Amazon Web Services en Windows Azure inschakelen, twee clouddiensten van de concurrentie.

icloud iconApple heeft iCloud aangekondigd, een gratis dienst waarbij iedereen minimaal 5 GB opslagruimte krijgt. Er zitten heel wat nieuwe functies in om je iOS-apparaten onderling up-to-date te houden. Apple zou 12 petabyte aan extra opslag voor iTunes hebben gekocht voor online opslagruimte en heeft een gigantisch datacenter in North Carolina geopend. Toch lijkt het erop dat ook diensten van concurrenten worden ingeschakeld.


Infinite Apple kreeg namelijk een tip, dat Apple’s iCloud-dienst deels gebruik maakt van technologie van aartsrivalen Microsoft en Amazon. Preciezer gezegd gaat het om de cloudtechnologieën Microsoft Azure en Amazon Web Services. Apple gaat de diensten mogelijk gebruiken als content distribution network, om de bandbreedte te verhogen en de latency te verlagen. Het is dus bedoeld als ondersteuning; het is niet zo dat iCloud volledig op technologie van de concurrentie is gebaseerd. Misschien is het een overgangssituatie totdat Apple’s eigen datacenter volledig operationeel is.

microsoft azure icloud

Een tipgever van de website Infinite Apple ontdekte het gebruik van de Microsoft- en Amazon-diensten bij het inrichten van een HTTP-monitor op zijn iPad. Hij wilde daarmee het HTTP-verkeer volgen van een afbeelding die via iMessage wordt verstuurd. Hij maakte meerdere screenshots en concludeert: icloud.com voert een authenticatie uit via een windows.net-adres en stuurt daarna een bevestiging naar iCloud. Als de afbeelding gedownload wordt, is deze afkomstig van een s3.amazonaws.com-adres.

Wie meer wil weten van Azure: Microsoft heeft een zelfstudieworkshop onder de titel: ‘Zie hoe eenvoudig het is een cloud-service te starten’. Wat Apple kan, kan jij ook!

Amazon

Amazon is al een tijdje actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals, hoe je via Amazon Prime profiteert van extra voordeel en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Daarnaast kun je gebruik maken van gratis verzending als je lid wordt van Amazon Prime. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Amazon

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.