Breaking
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts

Nuance spraaktechnologie gevonden in vroege iOS 5-versie

In een vroege versie van iOS 5 zijn knoppen gevonden voor Nuance-spraaktechnologie. Je kan met een knop het toetsenbord de spraaktechnologie starten.

nuance knoppenThe Chronic Wire kreeg een interne buildversie van iOS 5 in handen, waarin duidelijk verwijzingen naar Nuance’s spraaktechnologie zijn opgenomen. Ze hebben een serie screenshots gepubliceerd om de ontdekkingen te bewijzen. Het gaat om een versie die intern gebruikt werd, vóór de aankondiging op de WWDC, net op het moment dat er geruchten circuleerden over gebruik van Nuance-technologie. De functies zijn bedoeld voor Apple-medewerkers en -ontwikkelaars, zodat zij het kunnen testen en eventuele problemen kunnen oplossen. In de betaversie die afgelopen maandag aan ontwikkelaars is uitgedeeld, zijn de knoppen niet meer aanwezig.


De screenshots tonen opties zoals ‘Nuance dictation’ en ‘mic on space key’, die de indruk wekken dat Apple de spraakherkenningsknoppen in het iPhone-toetsenbord wilde invoegen. Je zou dan tekst kunnen inspreken, die door de software wordt omgezet naar geschreven tekst. Erg moeilijk zou dat niet moeten zijn, want Nuance heeft de technologie al in huis. In de Amerikaanse App Store is al de applicatie Dragon Dictation beschikbaar, waarmee je al teksten kunt inspreken.

Tijdens de WWDC werden er geen aankondigingen rond Nuance gedaan, maar er is wel degelijk sprake van een samenwerking. In Mac OS X Lion zijn bijvoorbeeld de stemmen van Nuance standaard al aanwezig. Apple zou de technologie ook al in het datacenter gebruiken. Dat de Nuance-instellingen in de huidige betaversie van iOS 5 ontbreken, hoeft nog niets te betekenen. Mogelijk heeft Apple de instellingen weggehaald omdat het niet naar behoren werkte en gaan ze tijdens de zomermaanden verder ermee aan de slag.

nuance-iphone

De bekende blogger Robert Scoble suggereerde overigens, dat de overeenkomst met Nuance nog niet was afgerond vóór de WWDC, waardoor er geen officiële aankondiging kon volgen. Of misschien wilden beide bedrijven het nieuws niet laten ondersneeuwen en wachten ze op een speciaal moment om de samenwerking aan te kondigen. Hoe dan ook: de interne buildversie bewijst nu in ieder geval dat Apple actief bezig is geweest met het inbouwen van spraakherkenning in het iOS. Zo houdt Apple nog iets interessants over om te demonstreren als ze komend najaar de iPhone 4S/5 aankondigen.

Nuance heeft de Dragon Dictation-app, zoals gezegd. Hieronder wordt uitgelegd wat je daarmee kunt doen. Nuance stelde de technologie ook open voor andere ontwikkelaars. De software is ook al jarenlang beschikbaar op de desktop.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.