Garantie op iPhone blijft geldig na jailbreak

Na het jailbreaken van je iPhone blijft de garantie gewoon geldig. Dat constateren meerdere juristen na een geschil tussen een klant en The Phone House. Als de jailbreak of root-actie het defect niet veroorzaakt heeft, blijft garantie van kracht.

iphone-jailbreakAls je je iPhone jailbreakt mag dat niet betekenen dat je de garantie verliest. Dat bevestigen juristen, op basis van een Europese Richtlijn uit 1999, die ook in het Burgerlijk Wetboek is terug te vinden. Winkeliers hanteren nu voorwaarden waarin staat dat de garantie vervalt als er een telefoon is geroot of gejailbreakt. Na een conflict met Tweakers-lezer F1K heeft The Phone House aangegeven dat ze gaan kijken of ze de tekst van de voorwaarden moeten aanpassen. Als een defect niet is ontstaan door het rooten of jailbreaken, moeten reparaties onder garantie worden uitgevoerd, ook al beweren de voorwaarden van de leverancier het tegendeel.


F1k kocht een Samsung-toestel die hij binnen een dag had geroot. Anderhalf jaar later bleek de micro-USB-connector kapot te zijn gegaan. The Phone House stuurde het toestel ter reparatie op, maar stuurde later een offerte voor de vervanging van het moederbord ter waarde van €325. Bij het herstarten van het toestel had de reparatiemedewerker gezien dat het toestel was geroot. Dit is te herkennen aan een geel driehoekje op het opstartscherm. Het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak, omdat The Phone House de offerte weer heeft ingetrokken. Het jailbreaken van een iPhone wordt op een soortgelijke manier behandeld, als het op garantie aankomt. Ook daarbij is er sprake van het aanpassen van het besturingssysteem, waarbij defecten aan het toestel zelf lang niet altijd veroorzaakt worden door de jailbreak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.