10 ideeën voor een gloednieuw iOS 7

We kijken naar 10 concepten, die laten zien wat wellicht leuke nieuwe functies in iOS 7 zijn.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7Toen Apple aankondigde dat WWDC 2013 zal plaatsvinden van 10 tot 14 juni, werd er in ieder geval één interessant naar buiten gebracht: op deze ontwikkelaarsconferentie zal de nieuwe versie van iOS worden geïntroduceerd. Met alle geruchten over een vernieuwd ontwerp wordt er nogal wat verwacht: Jonathan Ive staat aan het roer, die onder de codenaam Innsbruck werkt aan een plat ontwerp zoals we bij Windows Phone ook hebben gezien.

Hoe iOS 7 er exact uit zal zien en wat voor nieuwe functies er worden toegevoegd, weten we nog niet. Dat heeft meerdere ontwerpers echter niet tegengehouden bij het uitwerken van hun eigen plannetjes. In dit artikel sommen we 10 van die concepten uit, die laten zien wat mogelijk leuke toevoegingen voor iOS 7 zijn.

1. Notificaties Berichtencentrum wegswipen

De notificaties die in het Berichtencentrum van iOS binnenkomen kunnen worden weggeklikt, maar op een ietwat onhandige manier. Je moet namelijk tweemaal op een klein icoontje rechtsboven bij een groep berichten drukken om ze te wissen. Eind 2012 bedacht ontwerper Alex Saretzky een handigere manier: door de berichten de vorm aan te laten nemen van de notificatiebanners die je buiten het Berichtencentrum krijgt, zou het logischer zijn om ze gewoon naar rechts weg te vegen. Met zo’n veeg zou je een hele berichtengroep in één keer sluiten.

Concept 1

2. Snel apps starten vanaf ontgrendelscherm

Je kunt in iOS al snel de camera openen door het camera-icoon op je ontgrendelscherm omhoog te vegen. YouTube-gebruiker s3ntry93 ziet Apple graag die knop voor meer dan alleen de camera gebruiken: met een swipe naar links zou je hem kunnen veranderen in een schuifknop waarmee je de telefoon-app of je iMessages opent.

3. Snelle schakelaars op beginscherm

In een video van @Sentry_NC zien we hoe je met een swipe naar links snel Wi-Fi, 3G of andere opties kunt -in en uitschakelen.

4. Vernieuwd Berichtencentrum en multitasking

Een concept van Luis Moreira integreert het Berichtencentrum met het ontgrendelscherm van je iPhone. Met een veeg omhoog op het scherm krijg je een pagina met extra schakelaars te zien, waarmee je bijvoorbeeld Wi-Fi kan uitschakelen

5. Widgets

Apple voegde in iOS 5 al widgets toe aan het Berichtencentrum, maar deze optie bleef beperkt tot enkel een paar van Apple’s eigen apps. Daar ziet misterwhite84 maar wat graag verandering in. Een conceptvideo van hem laat een hele rits aan functies zien, waaronder een manier om te downloaden vanuit Safari. Het interessantst vinden we echter zijn idee voor widgets: deze snelle banners duiken op zodra je op app-icoon swipet en stellen je in staat bijvoorbeeld snel instellingen aan te passen.

6. Widgets bovenin beeld

Niet tevreden met bovenstaand concept voor iPhone-widgets? Een alternatief concept laat zien hoe de widgetbalk een vaste plek bovenin het iPhone-scherm kan krijgen. Plek voor een dock voor je meestgebruikte apps is er dan overigens niet meer.

7. Plat ontwerp

Geruchten wijzen er op dat Apple in iOS 7 een plat ontwerp zal handhaven, wat kan betekenen dat het skeuomorfische ontwerp van Scott Forstall de deur uitgaat. Hoe zo’n alternatief ontwerp er uit kan zien zagen we onder andere in een een concept van de Belgische ontwerper Mohamed Kerroudj.

8. Snel tussen apps schakelen

Ontwerper @Sentry bedacht een manier waarop je snel tussen apps kunt wisselen. Je hoeft dan enkel vanaf de onderkant van het iPhone-scherm naar boven te swipen.

9. Launchpad voor iOS

LaunchpPad biedt Mac-gebruikers een manier om hun programma’s te beheren zoals op iOS ook al kon. Een concept van Kyle Barnes pakt wat LaunchPad op de Mac bijzonder maakt en voegt dat weer toe aan de iPhone. Met een veeg omhoog vanuit de multitaskbalk zie je in één keer een overzicht van je apps, zodat je niet terug hoeft naar het beginscherm.

10. Cirkelvormig ontgrendelscherm

Misschien is onderstaand concept voor een cirkelvormig ontrendelscherm niet heel waarschijnlijk, maar hij ziet er wel interessant uit. Notificaties staan in het midden van het scherm, binnen de unlock-cirkel. Je ziet aan het icoontje meteen om welke app het gaat. Daarna zie je een boodschap, bijvoorbeeld de eerste woorden van een sms, een reactie of een andere melding.

Cirkelvormig ontrendelscherm iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 13:29
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.