‘Fitbit worstelt met eigen smartwatch’

Fitbit worstelt om de smartwatch met codenaam 'Higgs' af te krijgen. Medewerkers zijn opgestapt, de app store zal waarschijnlijk niet af zijn en ontwikkelaars staan nog niet te springen.

Fitbit kocht Pebble in december vorig jaar, met het plan om een volwaardige smartwatch te maken. Fitbit’s CEO bevestigde de plannen, maar door technische problemen moest de lancering opschuiven naar komend najaar. Ondertussen lijkt de opvolger van de populaire Pebble’s nog niet hard op te schieten. Volgens Bloomberg zijn meerdere mensen uit het ontwikkelteam opgestapt en is het nog steeds niet gelukt om de beloofde appwinkel te bouwen.

Fitbit Blaze smartwatch

Fitbit werkt nog steeds aan smartwatch

Eerder werd al bekend dat de smartwatch waar Pebble aan werkt te kampen had met diverse problemen. In januari ontsloeg Fitbit een deel van het personeel en kondigde een reorganisatie aan. Dat is niet het beste uitgangspunt om aan je volgende grote product te werken. Volgens Bloomberg loopt het nog steeds niet op rolletjes. Fitbit worstelt met de eigen app store en het lukte niet om een deal met Spotify te sluiten.

Fitbit smartwatch in grijs.

Ontwikkelaars nog niet enthousiast
Fitbit zelf ontkent overigens alles: “We bevestigen dat de ontwikkeling van onze smartwatch en onze third party apps op schema liggen”, vertelde een woordvoerder. “Elke bewering dat het ontwikkelaarsprogramma worstelt, is vals. We kijken uit naar een samenwerking met de ontwikkelaarscommunity om gebruikers de mogelijkheid te bieden om hun eigen Fitbit-ervaring samen te stellen.” Maar de verklaringen van het bedrijf doen wat denken aan de periode dat BlackBerry in zwaar weer verkeerde: ook toen bleef het bedrijf volhouden dat er niets aan de hand was. Maar als Fitbit een interessant aanbod van apps wil bieden, zullen ze toch de ontwikkelaars mee moeten krijgen. Over ontwikkelaarstools voor de nieuwe smartwatch is nog weinig tot niets bekend; Fitbit’s Developer API is gericht op de huidige fitnessarmbanden. En terwijl ontwikkelaars zich haasten om toepassingen voor Apple’s ARKit te maken (om maar een vergelijking te maken met een ander spannend product van komend , najaar) is rondom Fitbit’s smartwatch nog weinig te merken.

Fitbit smartwatch.

Uiterlijk al gelekt
Hoe de nieuwe smartwatch eruit gaat zien, is al bekend dankzij enkele gelekte foto’s. Het gaat om een vierkante wijzerplaat en een unibody behuizing. Binnenin zit ingebouwde GPS en een hartslagmeter. Het project heeft codenaam ‘Higgs’ en het horloge zelf ziet eruit zoals de Blaze. Fitbit werkt aan een set draadloze oordopjes met codenaam ‘Parkside’.

Fitbit draadloze oordopjes.

We hopen natuurlijk dat Fitbit erin slaagt om een mooie smartwatch te maken, want hoe meer keuze, hoe beter. Toch zal het lastig worden voor Fitbit om komend najaar te concurreren met de Apple Watch en met de vele smartwatches die Android-fabrikanten inmiddels op de markt hebben gebracht. Fitbit is (was?) marktleider op het gebied van fitnesstrackers, maar met smartwatches staan ze nog maar aan het begin. Ontwikkelaars hebben straks de keuze uit het maken van apps voor watchOS, Android Wear en Fitbit’s nieuwe smartphone-OS – en dan zou de keuze wel eens op de eerste twee kunnen vallen. Een product dat is uitgesteld en waarbij geen complete app store wordt meegeleverd is minder aantrekkelijk. Misschien had Fitbit beter kunnen kiezen voor een bestaand platform, zoals Android Wear.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2017, 10:03
Categorie Accessoires
Onderwerpen fitbit, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.