Vrouw drukt op linker schermrand iPhone

Apple heeft 3D Touch appkiezer bewust uit iOS 11 verwijderd

Apple heeft de 3D Touch appkiezer bewust uit iOS 11 weggehaald. Ook krijgen we eindelijk opheldering waarom de YouTube-app ooit uit iOS verdween.

Apple heeft bewust de 3D Touch appkiezer verwijderd uit iOS 11, zo blijkt uit een reactie vanuit Apple. Met 3D Touch kon je aan de linkerkant van het scherm drukken om tussen apps te wisselen. In iOS 11 bleek deze functie verdwenen, maar dat is geen foutje, zegt Apple. Ook krijgen we na vijf jaar eindelijk opheldering waarom de YouTube-app uit iOS moest verdwijnen.

Vrouw drukt op linker schermrand iPhone

Apps switchen door te drukken

De functie was erg handig voor power users en werd gepresenteerd als een van de grote vernieuwingen die 3D Touch met zich meebracht. Tijdens de aankondiging van de iPhone 6s demonstreerde Apple-topman Craig Federighi de functie op het podium:

3D Touch multitasking demo bij iPhone 6s

Door op de rand van het scherm te drukken kreeg je de openstaande apps te zien en met een druk en door te vegen ging je snel naar de laatst geopende apps. Na het indienen van een bugmelding kreeg ontwikkelaar Bryan Irace onderstaand antwoord:

https://twitter.com/search?q=place%3A29048eaad20b0f76

“Please know that this feature was intentionally removed”, aldus de afdeling Developer Relations.

Waarom de YouTube-app uit iOS 6 verdween

Er verdwijnen niet zo vaak functies uit iOS; meestal worden er steeds weer nieuwe aan toegevoegd. Een bekende ‘verdwijning’ dateert uit de tijd van iOS 6, toen de YouTube-app opeens bleek te zijn verdwenen. Veel mensen dachten dat het een bewuste actie van Apple was om concurrent Google een voet dwars te zetten. Maar nu blijkt dat Google de YouTube-app zelf heeft weggehaald. In een reeks tweets laat Hunter Walk, voormalig YouTube-productleider, weten dat het een bewuste keuze vanuit Google was.

Apple wilde op de eerste iPhone de YouTube-app meeleveren, maar wilde wel alle controle houden. De YouTube-app werd in werkelijkheid gebouwd door Apple zelf, met een licentie vanuit Google. Walker haatte het lelijke tv-icoontje dat Apple koos in plaats van het YouTube-logo. In 2012, toen de rivaliteit tussen Apple en Google een hoogtepunt bereikte, wilde YouTube weer controle over de eigen app en eindigde de samenwerkingsdeal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2017, 15:09
Categorie iOS
Onderwerpen 3d touch, ios 11, multitasking

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.