Apple iPad met Final Cut Pro

Final Cut Pro en Logic Pro nu op de iPad te downloaden

Professionele tools met abonnementsmodel
Apple heeft Final Cut Pro en Logic Pro uitgebracht op de iPad. Ze zijn speciaal aangepast voor mobiele schermen en moeten per maand of per jaar afgerekend worden.

Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad

Gebruikers zaten al langere tijd te wachten op mobiele versies van Final Cut Pro en Logic Pro op de iPad. Beide apps zijn vanaf nu te downloaden. Je kunt ze een maand lang gratis proberen; daarna betaal je €4,99 per maand of €49,- per jaar. Final Cut Pro is bedoeld voor videobewerking terwijl Logic Pro is gericht op muziekmakers zoals songwriters. Ze hebben een vernieuwde touch-interface gekregen, afgestemd op de workflow van gebruikers.


Final Cut Pro is voorzien van een nieuw functiewiel, dat het bewerkingsproces nog eenvoudiger maakt. Met de tool kun je door de Magnetic Timeline navigeren, clips verplaatsen en bewerkingen tot op het frame nauwkeurig uitvoeren met één tik op het scherm. Er is ook een nieuwe Live Drawing-functie waarmee je met een Apple Pencil direct over videomateriaal heen kunt tekenen en schrijven. Op een iPad Pro met M2-chip kunnen gebruikers met behulp van de hover-functie van de Apple Pencil snel beelden bekijken zonder het scherm aan te raken.

Final Cut Pro op iPad

Voor al dit moois heb je dus wel een iPad met M1-chip of nieuwer nodig. Deze iPads zijn geschikt:

  • 11-inch iPad Pro 4e generatie (2022) met M2
  • 12,9-inch iPad Pro 6e generatie (2022) met M2
  • 11-inch iPad Pro 3e generatie (2021) met M1
  • 12,9-inch iPad Pro 5e generatie (2021) met M1
  • iPad Air 5e generatie (2022) met M1

Voor Logic Pro liggen de eisen wat lager. Hiervoor heb je nodig:

Logic Pro op iPad

Logic Pro voor iPad heeft ook allerlei handige functies. Met multitouch-vingerbewegingen kun je muziekinstrumenten bespelen en op een natuurlijke manier door projecten navigeren. Er is ook een nieuwe geluidsbrowser met dynamische filtering om muziekmakers om het perfecte geluid te ontdekken. De geluidsbrowser toont alle beschikbare instrumentpatches, audiopatches, plug-in presets, samples en loops op één centrale plek. Alles is erop gericht om het gebruik zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat je in je creatieve flow blijft.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hieronder lees je het persbericht dat Apple heeft uitgebracht.

09 mei 2023
PERSBERICHT

Apple presenteert Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad

Professionele apps met krachtige features die zijn ontwikkeld voor iPad vormen de ultieme mobiele studio voor videomakers en muzikanten

CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad gepresenteerd. Videomakers en muzikanten kunnen hun creativiteit nu op nieuwe manieren uiten – alleen op iPad. Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad hebben een gloednieuwe touch-interface, zodat gebruikers hun workflows kunnen verrijken met de directe, intuïtieve mogelijkheden van Multi-Touch. Final Cut Pro voor iPad bevat een krachtige verzameling tools waarmee videomakers op één draagbaar device materiaal kunnen opnemen, editen, afwerken en delen. Logic Pro voor iPad biedt alle gebruikers – waar ze ook zijn – de kracht van een professionele muziekstudio met een uitgebreide verzameling geavanceerde tools om te componeren, beats te produceren, op te nemen, te bewerken en te mixen. Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad zijn vanaf dinsdag 23 mei als abonnement verkrijgbaar in de App Store.

“Het is fantastisch dat we Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad kunnen presenteren. Hiermee kunnen gebruikers hun creativiteit uiten – op nog meer manieren en nog meer plaatsen”, aldus Bob Borchers, Vice President Worldwide Product Marketing bij Apple. “Met een krachtige verzameling intuïtieve tools, die speciaal zijn ontwikkeld voor de handzaamheid, prestaties en op aanrakingen gebaseerde interface van iPad, vormen Final Cut Pro en Logic Pro de ultieme mobiele studio.”

Final Cut Pro voor iPad

Final Cut Pro voor iPad heeft een gloednieuwe touch-interface en intuïtieve tools — waardoor videomakers profiteren van nieuwe workflows. Een nieuw keuzewiel maakt editen makkelijker dan ooit en stelt je in staat om je content op nieuwe manieren te gebruiken. Je kunt door de Magnetic Timeline navigeren, fragmenten verplaatsen en snel nauwkeurige bewerkingen uitvoeren met een enkel tikje. Met de directe, intuïtieve mogelijkheden van Multi-Touch bereikt je creativiteit ongekende hoogten.

Met Live Drawing kun je met Apple Pencil direct op videomateriaal tekenen en schrijven. Op iPad Pro met M2 kun je met de hover-feature van Apple Pencil snel door beeldmateriaal scrollen en voorvertoningen bekijken zonder het scherm aan te raken. Je kunt je workflow bovendien versnellen door een Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio toe te voegen, zodat je ook toetscombinaties kunt gebruiken. Je kunt adembenemende HDR-video bekijken en bewerken – waarbij je profiteert van het Liquid Retina XDR-display van de 12,9-inch iPad Pro – en nauwkeurig kleurcorrecties toepassen met de referentiemodus.

Pro-cameramodus en multicam-videobewerking
De pro-cameramodus maakt het creatieve proces op iPad nog nauwkeuriger. Je kunt video van hoge kwaliteit opnemen in staande of liggende modus, het geluid en de beschikbare opnametijd controleren en handmatig scherpstellen en bijvoorbeeld de sluitertijd of witbalans instellen. Je kunt op één device opnames maken en je materiaal overal bewerken en publiceren – en op iPad Pro met M2 kun je zelfs ProRes-video opnemen. Met multicam-videobewerking kun je fragmenten automatisch synchroniseren en in één keer bewerken, en je kunt zelfs met één tikje de kijkhoek van een multicam-fragment veranderen.

Fast Cut-features met machinelearning
Final Cut Pro voor iPad benut de kracht van Apple silicon en machinelearning om tijdrovende bewerkingstaken te versnellen. Met Scene Removal Mask kun je in een fragment snel de achtergrond achter een onderwerp verwijderen of vervangen zonder een groen scherm te gebruiken. Met Auto Crop kun je beeldmateriaal aanpassen naar verticaal, vierkant of een andere beeldverhouding en met stemisolatie verwijder je snel ongewenste achtergrondgeluiden.

Professionele graphics, effecten en audio
Videomakers kunnen hun materiaal verrijken met behulp van een uitgebreide bibliotheek met professionele graphics, effecten en audio. Hier vind je bijvoorbeeld schitterende HDR-achtergronden, bewegende patronen die je kunt aanpassen en professionele soundtracks die automatisch worden afgestemd op de videolengte.

Importeren en exporteren
Ondersteund mediamateriaal uit Bestanden of Foto’s kun je rechtstreeks bewaren in Final Cut Pro-projecten. In Final Cut Pro voor iPad kun je ook projecten importeren die zijn gemaakt in iMovie voor iOS en iPad-gebruikers kunnen hun Final Cut Pro-projecten exporteren naar Mac.

Logic Pro voor iPad

Logic Pro voor iPad combineert de kracht van Logic Pro met de handzaamheid van iPad, wat resulteert in een totaaloplossing voor professionele muziekproductie. Met Multi-Touch-gebaren kun je software-instrumenten bespelen en op een natuurlijke manier regelaars instellen. Om door complexe projecten te navigeren, kun je knijpen om te zoomen of swipen om te scrollen. Plug-in-tegels bieden altijd snel toegang tot de nuttigste regelaars, zodat je altijd snel en gemakkelijk je geluiden kunt bewerken. Met de ingebouwde microfoons van iPad kun je stemmen of instrumenten opnemen en dankzij de vijf microfoons van studiokwaliteit op iPad Pro is vrijwel elke ruimte geschikt als opnamestudio. Je kunt nauwkeurig bewerkingen uitvoeren en gedetailleerde spoorautomatiseringen tekenen met Apple Pencil. En wanneer je een Smart Keyboard Folio of Magic Keyboard verbindt, kun je sneller werken door toetscombinaties te gebruiken.

Logic Pro op iPad

Gloednieuwe geluidskiezer
Met de gloednieuwe geluidskiezer met dynamische filters vind je overal en altijd het perfecte geluid. In de geluidskiezer verschijnen alle beschikbare instrument- en audiopatches, voorinstellingen voor plug-ins, samples en loops. Bovendien kun je op elk geluid tikken om het te beluisteren voordat je het in een project laadt. Zo bespaar je tijd en raak je minder snel afgeleid.

Professionele instrumenten en plug-ins voor effecten
Logic Pro bevat meer dan 100 krachtige instrumenten en plug-ins voor effecten. Effecten als klassieke EQ’s, compressors en galm helpen om je nummers te verfijnen. En met Multi-Touch kun je instrumenten bespelen op verschillende oppervlakken. Logic Pro voor iPad bevat standaard een enorme verzameling realistisch klinkende instrumenten en krachtige synthesizers, waaronder Sample Alchemy, een nieuw instrument voor sample-manipulatie waarmee je elke audiosample met één tikje transformeert.

Tools voor beats en productie
Producers kunnen samples knippen en omkeren, beats en baslijnen programmeren en aangepaste drumstellen samenstellen met een verzameling tools voor beats en productie. Met Beat Breaker, een nieuwe plug-in voor tijd- en toonhoogtemanipulatie, kun je geluiden drastisch veranderen door te swipen en knijpen. Met Quick Sampler kun je audiosamples knippen en omzetten in compleet nieuwe, bespeelbare instrumenten en met Step Sequencer kun je drumpatronen, baslijnen en melodieën programmeren – en zelfs met enkele tikjes plug-ins automatiseren. In Drum Machine Designer kun je aangepaste drumstellen maken door samples en unieke plug-ins te koppelen aan willekeurige drumpads. Met Live Loops leg je je ideeën vast en maak je snel arrangementen door loops te mixen en te combineren.

Pro Mixer
Een uitgebreid mengpaneel, compleet uitgerust met kanalengebieden, volume- en panningregelaars, plug-ins, sends en nauwkeurige automatisering, biedt alles wat je nodig hebt om professioneel te mixen op iPad. Met Multi-Touch kun je intuïtief mixen en in één keer meerdere regelaars bedienen. De meterbrug geeft bovendien een handig overzicht van alle spoorniveaus – allemaal direct op iPad.

Importeren en exporteren
Logic Pro voor iPad ondersteunt Roundtrip-voorzieningen, waardoor je projecten eenvoudig uitwisselt tussen Logic Pro voor Mac en iPad. Nummers die klaar zijn, kun je vanaf iPad exporteren naar allerlei audiostructuren (gecomprimeerd of Lossless). Ook kun je afzonderlijke geluidssporen exporteren. Muzikanten die een soundtrack hebben gemaakt in Logic Pro voor iPad, kunnen die exporteren naar Final Cut Pro voor iPad. Dat biedt een ongelooflijke flexibiliteit voor projecten met muziek en video. En omdat je in Logic Pro voor iPad ook projecten kunt openen die zijn aangemaakt in GarageBand voor iOS, profiteer je van professionele features en workflows om je muziek naar een hoger niveau te tillen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Zowel Final Cut Pro als Logic Pro voor iPad is vanaf dinsdag 23 mei verkrijgbaar in de App Store voor €4,99 per maand of €49 per jaar met een gratis proefperiode van een maand. Final Cut Pro is compatibel met iPad-modellen met M1-chip of nieuwer. Logic Pro is beschikbaar op iPad-modellen met A12 Bionic-chip of nieuwer. Final Cut Pro voor iPad en Logic Pro voor iPad vereisen iPadOS 16.4. Ga voor meer informatie naar apple.com/final-cut-pro-for-ipad en apple.com/logic-pro-for-ipad.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.