Facebook geeft je snel meer controle over aanmelden bij apps

Facebook komt met een mogelijkheid om in te loggen in iPhone- en iPad-apps. Ook krijg je meer controle over permissies voor applicaties.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Facebook permissies headerFacebook laat je binnenkort zelf kiezen welke informatie je wil afstaan aan een app. Dat heeft Facebook zonet aangekondigd op de f8-conferentie voor ontwikkelaars. Voortaan kan je als gebruiker verschillende vinkjes zetten bij welke toestemming je wil geven aan een app en welke niet. Ook komt Facebook met de mogelijkheid om anoniem in te loggen in apps, waarbij je geen persoonlijke informatie afstaat aan een nieuwe app – maar wel kan inloggen via de Facebooknop.

Aan een screenshot tijdens de presentatie van CEO Mark Zuckerberg, wordt duidelijk wat de nieuwe permissies inhouden. Nadat je op de blauwe Facebookknop hebt gedrukt om in te loggen in de app, kan je in de toekomst op ‘meer details’ drukken en zie je een lijst van de permissies die de app van je wil hebben. Je kan vervolgens bijvoorbeeld aangeven dat een app niet je emailadres, vriendenlijst of verjaardag mag inzien.

De nieuwe aanmeldmogelijkheden worden eerst getest onder een groep ontwikkelaars. Over enkele maanden moeten ze beschikbaar worden voor het grote publiek. In de komende weken krijgt Facebook wel al een nieuw dashboard, waarop je de permissies van apps kan veranderen, ziet bij welke apps je anoniem bent ingelogd en apps kan verwijderen zodat ze niet langer gebruik kunnen maken van je Facebook-koppeling.

Facebook inloggen permissies iOS

Goed voor privacy

De aankondigingen werden niet bepaald met applaus ontvangen in de zaal vol ontwikkelaars. Dat is niet zo vreemd. Ontwikkelaars hebben een grote kans om minder te weten te komen over hun gebruikers en lopen het risico bijvoorbeeld voortaan veel minder mailadressen meer te verzamelen van gebruikers. Voor jou als gebruiker is het uitgebreid instellen van de permissies absoluut goed nieuws: ook als je je aanmeldt, kan je nu beter bewaken welke informatie je wel of niet doorspeelt aan de makers van een app die je misschien nog niet vertrouwt.

Meer informatie: Facebook Newsroom

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:17
Onderwerpen facebook, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.