Ei veilig? Deze app checkt of je ei schadelijk is

Heb je nog een koelkast vol eieren, dan kun je met de app Ei veilig? controleren of deze nog veilig zijn. Voer de code in en je weet of je ei een te hoog fipronilgehalte heeft.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft afgelopen week een waarschuwing uitgegeven voor het eten van eieren. In een bepaalde serie eieren is het gehalte fipronil te hoog, waardoor eten schadelijk kan zijn. Met de gratis app Ei veilig? kun je op basis van de code checken of jouw eieren ook schadelijk zijn.


Eieren in een schaal.

Ei veilig? checkt je eieren

Afgelopen maandag kwam het advies om bepaalde eieren niet meer te eten, omdat het gehalte fipronil te hoog bleek. Fipronil is een insecticide dat in diergeneeskundige producten gebruikt wordt om vlooien, mijten en teken te bestrijden. Uit onderzoek is gebleken dat een bepaalde serie eieren een te hoog fipronilgehalte bevat, waardoor dit in grote hoeveelheden schadelijk is voor de nieren, lever en schildklier. De getroffen eieren zijn afkomstig van één producent en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert consumenten om de eieren in de koelkast te controleren en zonodig weg te gooien. Sommige eieren zijn ook schadelijk voor kinderen, omdat hier een hoger fipronilgehalte inzit dat hoger is dan de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie.

Via de website van de Voedsel- en Warenautoriteit kun je controleren of jouw eieren ook voorzien zijn van de eiercodes die getroffen zijn. Dit is echter een vrij lange lijst en is daardoor wat onhandig om te controleren. De ontwikkelaars van Egeniq willen het je iets makkelijker maken, want met de app Ei veilig? kun je sneller je eieren controleren. Voer simpelweg de code in in de app, waarna aangegeven wordt of deze veilig is of niet.

Ei veilig? app

Tegenover iCulture zegt ontwikkelaar Peter Verhage dat het oorspronkelijke idee was om een scanner in te bouwen, waarmee je de code simpelweg met de app kunt scannen dankzij OCR (Optical Character Recognition). Helaas was dit niet mogelijk, vanwege de slecht leesbare codes die in nagenoeg dezelfde kleur gedrukt worden als van de eieren zelf. De Ei veilig?-app wordt up-to-date gehouden met de vrijgegeven codes van de NVWA, maar er wordt wel geadviseerd om de codes te dubbelchecken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 augustus 2017 om 17:38
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.