Eddy Cue bouwt binnen Apple aan een miljardenimperium

Apple's iTunes Store en bijbehorende diensten groeien enorm, blijkt uit cijfers van Asymco.

eddy-cueAls Apple kwartaalcijfers presenteert, wordt vooral gekeken naar het aantal verkochte iPhones en iPads. Logisch, want ze vormen de grootste inkomstenbron van Apple. Er is echter nog een andere inkomstenbron, die ongemerkt de afgelopen jaren spectaculair is gegroeid: het bedrijfsonderdeel waar Eddy Cue leiding aan geeft. Eddy’s imperium omvat iTunes (muziek, video’s en tv-shows), iBookstore (boeken), Kiosk (kranten en tijdschriften), App Store, iCloud en diverse andere producten die je het best zou kunnen samenvatten onder het kopje ‘Services’. Uit grafieken die Horace Dediu van Asymco heeft gepubliceerd blijkt pas goed hoe groot Eddy’s miljardenbusiness is. Als de iTunes Store een zelfstandig bedrijf zou zijn, zou het op nummer 130 in de Fortune 500-lijst staan.


De iTunes Store is net zo groot als de halve Google-zoekbusiness. “On a yearly basis iTunes/Software/Services is nearly half of Google’s core business and growing slightly faster”, schrijft Asymco. Wat verder vooral opvalt is de gigantische groei van de App Store, vooral in recente jaren. In 2013 maakte Apple met de App Store een omzet van 10 miljard dollar. Niet alle bedrijfsonderdelen groeien even snel. De verkoop van muzieknummers is na de komst van Spotify en iTunes Radio wel over z’n hoogtepunt heen. En de verkoop van boeken in de iBookstore is na drie jaar al volledig afgevlakt.

eddie-cues-empire

Als het om groei van de App Store gaat, dan wordt meestal gekeken naar het aantal apps (ca. 1 miljoen) of naar de hoeveelheid geld die aan ontwikkelaars is uitgekeerd (in juni 2013 stond de teller op ca. 10 miljard dollar). Maar het is interessant om te zien hoe dat zich verhoudt tot de andere diensten die Apple aanbiedt. Bijna de helft van de omzet in Eddy’s imperium komt uit de App Store. De eerstvolgende grote inkomstenbron heeft te maken met diensten zoals iCloud, iTunes Match, AppleCare en licenties.

Dat Apple nu iWork gratis aanbiedt lijkt een riant cadeau van het bedrijf, maar het stelt in werkelijkheid niet zoveel voor. Het roze iWork-blokje in bovenstaande grafiek neemt nauwelijks 5% in de totale omzet van het Eddy Cue-imperium in beslag. Dat imperium is goed voor maar 9% van de totale Apple-omzet, dus met het gratis weggeven van iWork loopt Apple dus maar 0,45% van de omzet mis (5% van 9%).

Apple vs Microsoft: producten vs licenties

We zijn op de iCulture-redactie zo gewend aan grafiekjes van Apple, dat het ons ook wel interessant leek om eens te kijken naar de inkomstenbronnen van Microsoft. Terwijl Apple echt een hardwarebedrijf is, is dat bij Microsoft totaal anders. Microsoft verdient naar schatting 2 miljard dollar per jaar aan Android. Android-toestelmakers moeten licentiekosten betalen voor de licenties die Microsoft in bezit heeft. Die 2 miljard is relatief klein ten opzichte van een jaaromzet van ca. 80 miljard, maar in 2017 kunnen de Android-licentiegelden al gestegen zijn naar 8,8 miljard dollar, domweg omdat er zoveel Android-toestellen worden verkocht. Het wekt een beetje de indruk alsof Microsoft een patenttrol is, maar dat is niet het geval. Ze verkopen ook nog gewoon licenties voor software (Windows, Office) en diensten (Sharepoint, Dynamics CRM, Cloud Vantage) die ze zelf hebben ontwikkeld.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.
Kijk hier voor de grafiek met inkomstenbronnen van Apple.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.
Kijk hier voor de grafiek met inkomstenbronnen van Microsoft.

Grafieken met inkomstenbronnen van Apple en Google gebaseerd op cijfers van ZDNet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 februari 2014 om 18:58
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.