Easter eggs against red Apple key on keyboard

15 grappige easter eggs op je iPhone en Mac

iCulture zet de leukste easter eggs op een rijtje, die je op de iPhone, iPad en Mac kunt vinden. Apple verstopt soms ingenieuze grappen in software.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Easter eggs against red Apple key on keyboardApple stopt regelmatig easter eggs in software. In dit overzicht vind je de leukste bij elkaar: verwijzingen naar Steve Jobs, Tetris spelen op de Mac, historische data… er zitten vast wel een paar easter eggs tussen die je nog niet kende!

Apple’s easter eggs?

Een easter egg is een grap of verborgen boodschap die in een app, website of film is verstopt. Ze zitten verborgen en je moet ernaar zoeken om het te zien. Op de Mac en op iOS komen easter eggs soms tevoorschijn als je een bepaalde toetscombinatie invoert of iets intypt. Ook in Microsoft Word en in de zoekmachine van Google zijn easter eggs te vinden, maar wij beperken ons hier tot de easter eggs die in Apple-producten zijn verstopt.

01. Dollen met Siri

inception siriDe grappige antwoorden die de Engelse Siri geeft op sommige vragen zijn bij veel mensen bekend, maar misschien kende je deze easter egg nog niet. Siri schijnt namelijk nogal te houden van science-fiction films. Vraag maar eens waar Inception (IMDB) over gaat (“What is Inception about?”) en Siri droomt bijna letterlijk weg. Ook andere sci-fi klassiekers zijn de moeite waard, probeer maar eens The Terminator, Alien, The Matrix, A Space Odyssey: 2001 en The Wizard of Oz. Maar ook de Nederlandse Siri kan er wat van. Zo geeft hij (of zij) grappige antwoorden als je begint over Sinterklaas, terwijl hij ook een fan is van Star Wars. Maar ook Apple’s nieuwe recyclerobot Liam is een grote vriend van Siri.

Siri-StarWars Siri en Sinterklaas

02. Tetris en andere games spelen op je Mac

Voor Mac zijn enkele easter eggs te vinden via Terminal. Als je dit programma hebt geopend en wat simpele boodschappen intypt, kom je de meest fascinerende dingen tegen. We zullen het stap voor stap uitleggen.

  • Ga eerst naar terminal. Dit programma vind je bij je programma’s onder hulpprogramma’s of zoek via spotlight naar ‘terminal’.
  • Type 'emacs' en druk vervolgens op enter. Nu komen er wat teksten in beeld waar je verder geen aandacht aan hoeft te besteden.
  • Druk nu op 'X' en tegelijkertijd op ESC. Type vervolgens 'tetris' om je uren te kunnen vermaken met deze klassieker.
  • Herhaal de voorgaande stappen, maar type in plaats van tetris ‘pong’ of ‘snake’ voor nog meer vermaak.

terminal tetris

03. De bril van Jobs

Bij het uitbrengen van iOS 7 hebben ze bij Apple een ode gebracht aan Steve Jobs. In Safari vind je zijn bril als easter egg terug als je navigeert naar de leeslijst.

Leeslijst op de iPhone

04. Beroemde speech van Steve Jobs

Nog een andere verwijzing naar Steve Jobs: de beroemde Stanford-speech uit 2005 zit in oudere versies van OS X verborgen in Pages op de Mac. Daarin vind je overigens ook de bekende Crazy Ones-tekst van de Think Different-campagne. Je moet daarvoor de nieuwste versie van Pages geïnstalleerd hebben op de Mac. Vanuit de Finder druk je op Command+Shift+G om naar een specifieke map te kunnen bladeren. Vul daarna het volgende in:

/Applications/Pages.app/Contents/Resources/

steve jobs speech easter egg

In de Terminal kun je ook het volgende commando invoeren:

cat /Applications/Pages.app/Contents/Resources/Apple.txt

De Think Different-campagne kent iedereen, maar als je nog een opfrisser nodig hebt zie je de commercial hieronder:

De Stanford-speech van Steve Jobs is te zien in onderstaand filmpje:

05. Nog meer Think Different

TextEdit, de tekstverwerker op elke Mac, had tot voor kort een icoontje waarop je een notitieblok kunt zien. De tekst daarvan luidde:

Dear Kate,

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes — the ones who see things differently. They’re not fond of rules and they have no respect for the status quo. You can praise them, disagree with them, quote them, disbelieve them, glorify, or vilify them. About the only thing that you can’t do is ignore them. Because they change things.

Take care,

John Appleseed

texteditor mac

06. 24 januari 1984

Toen Steve Jobs terugkeerde bij Apple, verbood hij het gebruik van easter eggs. Toch werden er stiekem nog steeds easter eggs verstopt in OS X. Als je op oudere versies van OS X een app downloadt van de Mac App Store, is tijdens het downloaden de datum 24 januari 1984 te zien in de Finder bij de map Programma’s, als tijdstempel van de app. Een bekende datum, want op 24 januari 1984 verscheen de eerste Macintosh.

07. Star Wars kijken op je Mac

Als je echt spektakel wil in de krochten van je Mac, dan raden we je aan om deze easter egg uit te proberen. Hiermee kan je de originele Star Wars film zien in heuse ASCII-art.

  • Open hiervoor opnieuw je terminal en type 'telnet towel.blinkenlights.nl' (zonder die aanhalingstekens dus).
  • Klik vervolgens op Enter en geniet van de show!

starwars kijken mac

08. Slow motion op je bureaublad

De ‘geest in de fles’-animatie voor Mac is een typische Apple-animatie. Als je Shift indrukt terwijl je een venster minimaliseert, wordt de animatie zelfs nog een stukje spectaculairder.

09. Jobs’ meest gebruikte woorden als avatar

Iedere gebruiker kan zijn eigen avatar instellen via ‘Systeemvoorkeuren’ -> ‘Gebruikers en Groepen’. Tussen al de standaard afbeeldingen zit ook een klassieke LP, die een subtiele verwijzing naar Steve Jobs bevat.

Als je inzoomt op de rode cirkel in het midden van de langspeelplaat zie je namelijk de woorden Magic, Revolution, Boom en Unbelievable staan: de woorden die Jobs het meest gebruikte tijdens zijn Apple keynote presentaties.

Apple-LP-easter-egg

10. Het Sosumi geluidseffect

De naam voor dit meldingsgeluid is niet bij toeval gekozen. Het is een verwijzing naar de rechtszaken die Apple in het verleden voerde met Apple Corps (het platenlabel van The Beatles). Het geluidseffect werd in 1991 gemaakt en klinkt als je het uitspreekt als “So sue me”.

11. Je Mac als persoonlijke psychotherapeut

Zie je het even niet meer zitten, of heb je gewoon (niet echt) deskundig advies nodig van een therapeut? Dat doet je Mac voor je als de Terminal opent (in de map ‘Andere’ in Launchpad) en ’emacs’ intikt, gevolgd door een enter. Daarna druk je esc en X tegelijk in en vul je tot slot ‘doctor’ in. Daarna kun je je hart luchten en geeft je Mac antwoord.

Mac-psychotherapeut

12. Windows Blue Screen of Death

Het zal jullie niet verbazen dat Apple en Microsoft al jaren geduchte rivalen van elkaar zijn. Apple kon het blijkbaar niet laten om een kleine steek onder water te geven aan alle gedeelde niet-Mac computers die op hetzelfde netwerk zitten. Deze PC’s worden namelijk afgebeeld met het klassieke Blue Screen of Death op het scherm van het icoontje.

13. Belangrijke historische gebeurtenissen op een rijtje

Als je onderstaande regel code in Terminal plakt (in de map ‘Andere’ in Launchpad) krijg je een waslijst te zien met historische gebeurtenissen voor iedere dag van het jaar.

“cat /usr/share/calendar/calendar.history”

14. Boots het Dictafoon-logo na vanuit de app

Dit is een van de leukste easter eggs: de geluidsgolf die je ziet op het logo van de Dictafoon-app is niet willekeurig gekozen. Start maar eens een opname en zeg hardop ‘Apple’ en je zult zien dat exact dezelfde geluidsgolf verschijnt. Subtiel!

Dictafoon-easter-egg

15. Rickroll door Apple Watch

Je kent vast wel de internetmeme Rickrolling. Voor de mensen die het niet weten: je stuurt iemand een link naar bijvoorbeeld een leuk filmpje, maar in plaats daarvan krijgt diegene de videoclip van Never Gonna Give You Up van Rick Astley te zien. Apple kan er ook wat van, want op de supportpagina van Digital Touch van de Apple Watch is een heuse Rickroll te zien. Lees de letters op onderstaande afbeelding maar eens met de klok mee, te beginnen bovenaan.

Rickrolling met de Apple Watch.

Ken jij nog andere easter eggs? We horen het graag in de reacties.

Openingsafbeelding (c) wavebreakmedia/Shutterstock. Bron o.a. mentalfloss.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2016, 11:35
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerp easter egg

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.