Directeur Linux Foundation ziet geen toekomst voor App Store

Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundatioin, gelooft niet in het App Store model. De toekomst is een applicatiewarenhuis, dat alles voor de ontwikkelaar regelt.

Jim ZemlinDe directeur van de Linux Foundation, Jim Zemlin, heeft in een interview met Wired aangegeven geen toekomst te zien voor het business model van de App Store. Ondanks dat de App Store inmiddels meer dan 200.000 applicaties telt, zegt hij dat het business model onhoudbaar is. Volgens hem doen alleen de top tien pagina’s ertoe en zijn de beste applicaties ook beschikbaar voor alle andere platformen. Hij denkt dat er in de toekomst een applicatiewarenhuis komt die de ontwikkelaar helpt zijn applicatie op alle verschillende platformen te krijgen.

Apple’s App Store heeft het voor ontwikkelaars makkelijk gemaakt om geld te verdienen, maar op de lange termijn denkt hij niet dat Apple dezelfde dominante positie op de mobiele markt krijgt als Microsoft in de jaren ’80 en ’90 bereikte bij desktop computers. “Ik denk dat er een gezonde, gebalanceerde markt komt”, aldus Zemlin.

De Linux directeur ziet voor de meeste toepassingen een toekomst met HTML5 weggelegd, voor native apps en games denkt hij dat een soort applicatie-warenhuis uitkomst kan bieden. Die zou de problemen kunnen wegnemen die voor een ontwikkelaar ontstaan bij de facturering en het compatibel maken van zijn applicatie voor verschillende platformen. Het is voor een ontwikkelaar met iOS, Android en BlackBerry OS etc. soms lastig om het overzicht te behouden. De Linux-directeur ziet zo’n applicatiewarenhuis als volgt voor zich:

Ik dien mijn code (applicatie) in bij het warenhuis en deze checkt of het compatibel is met de verschillende besturingssystemen. Vervolgens verspreid het warenhuis de applicatie, door het te sturen naar de app stores van BMW, China Mobile of Comcast. Het warenhuis handelt de facturering af en aan het eind van de maand krijg ik als ontwikkelaar maar één cheque.

Zemlin verwacht dat het warenhuismodel in de loop der jaren zal ontstaan; wanneer het beter is dan het alternatief. Hij suggereert dat ontwikkelaars zich op den duur tegen Apple zouden kunnen keren omdat het bedrijf 30% van de omzet in rekening brengt.

Toch besluit hij het interview met een positieve noot.

Ik heb ongeveer een decennium tegen Microsoft gevochten. De WinAPI was de grootste vijand en die is nu weg. Dus bedankt Apple, voor dit prachtige cadeau.

Via: macnn

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 augustus 2010, 16:22
Categorie Apple
Onderwerpen app store, applicaties, linux, winkelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.