CoronaMelder app nu landelijk actief

CoronaMelder vanaf vandaag in heel Nederland te gebruiken

Krijg meldingen bij risico op besmetting
De Nederlandse corona-app wordt vanaf 10 oktober landelijk ingevoerd. De app waarschuwt als gebruikers mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is door COVID-19. Officieel gaat de app om 15:00 uur zaterdagmiddag van start.

Update 10 oktober 2020: De CoronaMelder-app is vanaf vandaag officieel in heel Nederland beschikbaar. De GGD’s in verschillende regio’s in Nederland nemen de app al vanaf het begin van de dag in gebruik.

De CoronaMelder-app gebruikt Bluetooth om te zien bij welke andere gebruikers iemand in de buurt is geweest. Daarbij wordt de signaalsterkte en tijdsduur gebruikt om in te schatten hoe groot het risico op besmetting is. Mocht je besmet raken, dan kun je na een positieve test via de GGD de regelen dat anderen ook een melding krijgen.

Officieel was de CoronaMelder-app in augustus al klaar. Daarna volgden bijna twee maanden om het gebruik van de app wettelijk mogelijk te maken.

CoronaMelder downloaden

De CoronaMelder-app is te vinden in de App Store en is gratis te gebruiken. Via de Instellingen-app op je iPhone kun je toestemming geven voor Blootstellingsmeldingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het systeem van Apple en Google, waarbij geen exacte locaties worden vastgelegd. Je moet beschikken over een iPhone met minimaal iOS 13.5 of een Android-toestel met minimaal Android 6.0.

Privacy staat voorop

Vanaf nu kan er sneller en gemakkelijker contactonderzoek uitgevoerd worden. Contactmomenten worden anoniem geregistreerd en zijn niet te herleiden tot een locatie of persoonsgegevens. Na 14 dagen worden de opgeslagen anonieme codes verwijderd van je toestel. Ook kun je handmatig de codes van je toestel verwijderen of gebruik van de app tijdelijk stopzetten. Dit betekent uiteraard wel dat je ook geen meldingen krijgt als je in aanraking kwam met iemand die positief is getest.

CoronaMelder instellingen

Krijg je een melding, dan is het advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Heb je klachten, dan kun je je laten testen. Aanvankelijk was het plan om iedereen te laten testen als er een melding binnenkwam, maar door beperkte capaciteit op de testlocaties is dit beperkt tot alleen mensen die daadwerkelijk klachten hebben.

CoronaMelder-app

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 6 oktober 2020.

In de Eerste Kamer stemden 51 senatoren voor de wet en 19 tegen, waaronder vertegenwoordigers van Forum voor Democratie en PVV. Tegenstanders van de app zijn bang dat gegevens van burgers te achterhalen zijn. Met de stemming in de Eerste Kamer is echter een ruime meerderheid gehaald en dat maakt de invoering van de app op zaterdag 10 oktober mogelijk. Het installeren van de app is niet verplicht en mensen zullen ook niet onder druk worden gezet om de app te downloaden. Zo mogen werkgevers niet aan hun werkgevers vragen om de app te gebruiken. Wel mag het gebruik van de app worden gepromoot met bijvoorbeeld posters of memo’s op het prikbord. De CoronaMelder, zoals de corona-app in Nederland heet, werd al getest in Twente en enkele andere regio’s. Vanaf zaterdag is de landelijke uitrol en zullen ook de overheidscampagnes starten om de app meer bekendheid te geven.

Uitleg: Wat doet de CoronaMelder-app?

De Nederlandse corona-app geeft je een melding als je in aanraking bent gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus. CoronaMelder maakt gebruik van de API van Apple en Google om de tracking mogelijk te maken. Hiervoor heb je tenminste iOS 13.5 nodig, wat draait op de iPhone 6s en nieuwere toestellen. Het werkt ook bij de meest recente beta van iOS 14. Via de API wordt niet je locatie vastgelegd, maar alleen een anonieme ID. Hiermee draag je bij aan een groter netwerk van anonieme ID’s die met elkaar in contact zijn gekomen.

CoronaMelder: wat kun je er mee?

Vanaf 10 oktober kan heel Nederland de app gebruiken. Loop je even snel langs iemand, dan gebeurt er niets wat de app betreft. Pas als je 15 minuten of langer dichtbij een besmette persoon bent geweest kun je een melding krijgen. Deze krijg je overigens niet per se meteen, want het kan zijn dat de persoon in kwestie nog niet eens weet dat hij/zij besmet is. Dat wordt vrijwillig geregistreerd na een coronatest met positieve testresultaten.

CoronaMelder-app in het buitenland

Het is niet mogelijk om de CoronaMelder-app in het buitenland te gebruiken. Ben je op vakantie in een ander Europees land, dan krijg je van iOS de melding dat je regio voor blootstellingsmeldingen gewijzigd is. Dit staat er in de melding:

Regio voor blootstellingsmeldingen gewijzigd
Meldingen over blootstelling aan COVID-19 worden in deze regio mogelijk niet ondersteund door CoronaMelder. Bevestig in Instellingen welke app je gebruikt.

Het advies is in dat geval om de app van de lokale overheid of regio te gebruiken. Je kan meerdere apps geïnstalleerd hebben, maar er kan er maar één tegelijkertijd actief zijn. Via Instellingen > Privacy > Gezondheid > Blootstelling aan COVID-19 pas je dit zelf aan.

Beschikbaarheid van functies in de CoronaMelder-app
Tot 10 oktober Vanaf 10 oktober
Besmetting doorgeven ❌ (alleen regio Twente en Drenthe)
Meldingen ontvangen

Functies van de CoronaMelder app vanaf 10 oktober

Oorspronkelijk was de bedoeling dat de app vanaf 1 september landelijk in werking zou treden. Dat is niet gehaald, omdat de benodigde wetgeving meer tijd nodig had. Vanaf zaterdag 10 oktober is het echter zover: dan kan iedereen in Nederland met een geschikt toestel de app gebruiken met alle functionaliteiten. Dat houdt dus in dat je niet alleen meldingen ontvangt, maar ook anonieme ID’s uitwisselt met de mensen om je heen. Dit gebeurt op basis van Bluetooth en niet op basis van je locatie. Als je besmet bent geraakt moet een speciale code invoeren. Daarmee kunnen anderen die bij jou in de buurt zijn geweest, worden gewaarschuwd.

De betrokkenen, de GGD, overheid of andere partijen weten niet dat jij besmet bent. Alles is gekoppeld aan een anoniem ID dat niet te herleiden mag zijn naar jouw persoonsgegevens. Als je positief getest bent, vraagt de GGD een sleutelcode van de app, zodat andere gebruikers waar je via de app mee in contact gekomen bent gewaarschuwd kunnen worden.

Privacy van corona-app

Na het downloaden van de corona-app, vraagt de app om toestemming om gebruik te maken van de corona-tracking van Apple en Google. Je hoeft dus geen persoonsinformatie te delen en de app houdt ook niet je GPS-locatie bij. Niemand behalve jijzelf weet waar je bent, dus ook andere appgebruikers waarmee je verbinding gemaakt hebt weten niet waar jij geweest bent en waar het contactmoment plaatsgevonden heeft. De overheid kan jou dus ook niet volgen met de app. Bekijk hier de privacyverklaring van de app.

De tools van Apple en Google werken alleen samen met apps die door officiële instanties gemaakt zijn en per land mag er maar één app zijn die hier gebruik van maakt. Het is niet verplicht om de app te downloaden en in de instellingen van je iPhone zet je de functie aan of uit. Meer over de besmettingswaarschuwingen van Apple en Google lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Zo werkt de coronavirus-tracking van Apple en Google

In Nederland en België maken we gebruik van Apple's coronavirus-tracking, dat in samenwerking met Google is ontwikkeld. Maar hoe werkt het precies? Hoe zit het met de corona-app? Zijn de coronameldingen verplicht? Alles wat je moet weten lees je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 oktober 2020 om 11:58
Onderwerp
Categorie
Apps
57 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.