Concept wil WhatsApp onderscheiden van concurrentie

WhatsApp lijkt teveel op de andere gratis chat apps. Die gedachte leidt tot het volgende concept, dat er inderdaad anders uitziet.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp design concept iPhoneWhatsApp kreeg zijn langverwachte iOS 7-herontwerp vrij laat. Sindsdien zijn de kritische geluiden over het design van de populaire gratis chat app verstomd, maar niet iedereen is helemaal blij met het ontwerp. Vormgever Konrad Ziemlewski vindt bijvoorbeeld dat de app teveel op de concurrentie lijkt. “Visueel is er niks bijzonders aan. Het is een app die functie belangrijker vindt dan vorm. Ik wilde het huidige WhatsApp nemen en kijken waar het onderscheid met de concurrentie zit.” Dat leverde een bijzonder concept op.

Ziemlewski noteert een aantal problemen aan het huidige ontwerp van WhatsApp Mesenger:

“Statussen worden bijna nooit gebruikt, media is extreem moeilijk te vinden en profielpagina’s zijn praktisch overbodig. Het uiterlijk is gedateerd en kleur wordt alleen gebruikt waar het nodig is. WhatsApp is vooral een applicatie die je moet gebruiken in plaats van wil gebruiken.”

In de eerste concepten van de vormgever wordt meteen afgerekend met de uitgebreide onderbalk van WhatsApp. De pagina’s contacten en status werden meteen afgeserveerd. Contacten vind je wel als je een chat wil starten met iemand. Daar is Ziemlewski in zijn uiteindelijke concept op teruggekomen, wat wel eens te maken kan hebben met de aangekondigde belfunctie van WhatsApp.

WhatsApp chat Home hoofdscherm WhatsApp chatten overzicht

WhatsApp profielpagina WhatsApp media van gebruiker

De uiteindelijke concepten zijn hierboven te vinden. Je ziet het overzicht van chats, een pagina met media in een chat, een profielpagina en misschien wel de meest opvallende: de chatpagina zelf. Daarin worden alle berichten direct opgestapeld en staan ze dus niet in bubbels onder elkaar. Je kan op de afbeeldingen drukken of klikken voor een grotere weergave.

Is dit de richting die WhatsApp moet inslaan?

Via Gizmodo

Lees meer: Dossier WhatsApp

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:01
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.