Chrome krijgt update met Google Translate en databesparing

Chrome voor iOS laat je met aankomende update websites met één tap vertalen en bespaart bandbreedte dankzij nieuwe datacompressiefunctie.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Google Chrome iPhone iPad iOS 6.0 en laterGoogle heeft een langverwachte functie naar Google Chrome op de iPhone en iPad gebracht. Een nieuwe datacompressie-functie helpt om bandbreedte te besparen, pagina’s sneller te laden en bovendien veiliger te browsen. Ook brengt Google een populaire functie van de desktopbrowser naar mobiele apparaten: na het installeren van de update kun je vanaf je iPhone of iPad met één druk op de knop meteen webpagina’s vertalen met de nieuwe ingebouwde Google Translate-ondersteuning.

Dit artikel publiceerden we al eerder als vooruitblik op deze update. Vandaar de eerder geplaatste reacties.

De nieuwe datacompressiefunctie is niet helemaal nieuw. Google introduceerde het eerder al in een vroege testversie van de desktopbrowser en ook Android-gebruikers konden er eerder al gebruik van maken. De functionaliteit werd zelfs al stilletjes geïntroduceerd in een eerdere versie van de populaire iOS-browser, maar Google zet met de aankomende update de schakelaar om voor álle gebruikers. Althans, dat moet je zelf doen.

De nieuwe functie is namelijk niet standaard ingeschakeld, maar dient handmatig te worden aangezet via Instellingen > Bandbreedtebeheer > Beperk datagebruik. Je kunt vervolgens in de app zelf bijhouden hoeveel data je de afgelopen maand hebt bespaard. Wie de functionaliteit inschakelt kan volgens Google tot wel vijftig procent besparen op zijn (mobiele) dataverbruik. Ook maak je daarna automatisch gebruik van Google’s Safe Browsing-dienst die je tegen kwaadwillende websites probeert te beschermen.

Chrome datacrompressie

Als gebruiker zul je weinig merken van de achterliggende technologie die Google gebruikt. Maar het komt erop neer dat het opvragen van een website eerst door een server van Google wordt afgehandeld, waarna de opgevraagde pagina gecomprimeerd en geoptimaliseerd wordt, een techniek die PageSpeed wordt genoemd. Het idee achter mobiele datacompressie is minder vernieuwend dan het misschien lijkt. Opera paste de techniek eerder toe in een speciale Turbo-modus voor zijn mobiele browser. Ook Facebook werkt aan soortgelijke technologie dankzij de overname van Onavo, dat zich specialiseert in apps om data mee te besparen.

Downloaden: Google Chrome (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:34
Categorie Apple
Onderwerpen chrome, data, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.