Vier jaar geleden: Apple kondigt eerste iPad aan

Apple kondigde precies vier jaar geleden de eerste iPad aan. Sindsdien is de iPad gegroeid tot de autoriteit op de tabletmarkt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Steve Jobs met iPadExact vier jaar geleden presenteerde Steve Jobs in San Francisco de allereerste iPad aan de wereld. Daarmee boorde Apple een compleet nieuwe markt aan, waarin ze werden gevolgd door flink wat concurrenten. Dat de iPad een succes is, is inmiddels wel duidelijk: in het eerste jaar verkocht Apple al 15 miljoen iPads en inmiddels haalt Apple dat aantal met gemak in één kwartaal.

De iPad is uitgegroeid tot een productgroep met meerdere modellen, gebruikt door consumenten, bedrijven, scholieren en zo’n beetje alles dat daar tussenin zit. De vierde verjaardag van de iPad is voor ons reden voor een dubbel feestje. Vanaf het moment van de aankondiging hebben we je op de hoogte gehouden van al het belangrijke nieuws rondom de iPad.


De onthulling van de iPad werd zoals andere grote Apple-presentaties vastgelegd. In onderstaande video kun je de aankondiging terugzien.

Het belang van de iPad blijkt wel uit de kwartaalcijfers die Apple de afgelopen jaren heeft gedeeld. Vanavond presenteert Apple de laatste kwartaalcijfers, waarbij er wordt gerekend op een recordverkoop: analisten hebben inmiddels hun schattingen gedeeld. Het gemiddelde hierbij ligt op maar liefst 25,1 miljoen verkochte iPads, meer dan in voorgaande kwartalen.

Onderstaande grafiek maakten we op basis van eerder gepubliceerde kwartaalcijfers:


Grafiek niet goed zichtbaar? Bekijk ‘m hier.

De eerste iPad had een 9,7-inch display met een resolutie van 1024 bij 768 pixels, woog 680 gram en was voorzien van een 1GHz A4-processor. We hebben de iPad sindsdien met iedere generatie flink zien veranderen. Hoewel Apple de schermgrootte altijd heeft behouden, werd in 2012 ook de iPad mini geïntroduceerd als alternatief met een 7,9-inch display. In datzelfde jaar presenteerde Apple ook de eerste grote iPads met een retinascherm. Sinds eind 2013 draaien alle nieuwe iPads op een 64-bits A7-processor en zijn ze ook een stuk lichter dan hun voorvader: de grote iPad Air weegt bijvoorbeeld nog maar 469 gram.

Hoewel vier jaar geleden de eerste iPad op 27 januari door Apple werd aangekondigd, duurde het nog even tot de tablet daadwerkelijk verkrijgbaar was. De eerste modellen lagen pas op 3 april in de Amerikaanse winkels. In Nederland moesten we wachten tot maar liefst 23 juli. Apple had ervoor gekozen om de iPad ver voor de start van de verkoop al te presenteren. Dat zien we Apple niet vaak doen: meestal worden nieuwe producten hooguit een paar weken voor de verkoopstart getoond. In ieder geval één ander iDevice werd ook zo ver van tevoren aan de wereld getoond: de allereerste iPhone. We zien het Apple sindsdien zeer zelden doen. De laatste keer was bij de nieuwe Mac Pro, die een halfjaar van tevoren op WWDC 2013 werd gepresenteerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.