‘NSA bespioneert je via Angry Birds en andere apps’

De NSA maakt gebruik maakt gebruik van iPhone-apps zoals Angry Birds om gegevens van gebruikers te verzamelen.

NSA spionageDe NSA verzamelt persoonsgegevens met behulp van smartphone-apps zoals Angry Birds. Dit blijkt uit documenten afkomstig van Edward Snowden, die inmiddels in handen zijn van The New York Times en The Guardian. Door app-gebruik in de gaten te houden kan de NSA je locatie, leeftijd, geslacht, politieke voorkeur, seksuele oriëntatie en andere gegevens van een gebruiker bemachtigen. De Britse GCHQ kan op vergelijkbare wijze gegevens verzamelen.

Volgens de NSA-documenten wordt er vooral gebruikgemaakt van een reeks apps die al vrij lang in de App Store staat, waaronder Angry Birds. De NSA beschrijft de iPhone en Android-telefoons als waardevolle bronnen voor het vergaren van informatie. De data zou ten dele afkomstig zijn uit de gebruikersprofielen die advertentiebureaus samenstellen om de juiste reclame te kunnen tonen.

De documenten beschrijven ook uitgebreid hoe foto’s afkomstig van bepaalde apps en diensten gescand kunnen worden voor bijvoorbeeld locatiegegevens, om bij te houden waar iemand is.

NSA Golden Nugget fotodata

Er is nog veel onduidelijk over de gegevens die de NSA via iPhone-apps heeft verzameld. Hoe vaak de data werd vergaard door de spionnen is niet bekend, maar uit de documenten blijkt wel dat sommige apps regelmatig worden geraadpleegd.

Dat de NSA spioneert op de iPhone bleek eerder al: in ons uitgebreide dossier over spionage op de iPhone lees je onder andere over DROPOUTJEEP, waarmee de NSA locatiegegevens, bestanden, sms’jes en andere informatie kan verzamelen. Tim Cook ontkende dit weekend nog dat de NSA toegang heeft tot de servers van Apple.

Meer over spionage op de iPhone lees je in ons Dossier Spionage.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 19:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen angry birds, spionage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.