Apple’s iPhone-business is groter dan Microsoft

Apple's iPhone-business is tegenwoordig groter dan Microsoft in z'n geheel. Vijf jaar geleden schamperde Steve Ballmer nog dat de iPhone een uitstervende business was. Ook haalt Apple 75% van de winst binnen in de smartphonemarkt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple-and-MicrosoftHeel wat beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen dagen kwartaalcijfers bekendgemaakt. Als je door die statistieken en verkoopcijfers van de afgelopen dagen bladert, valt iets op. Ten eerste dat de iPhone al een tijdlang het belangrijkste product van Apple is. Maar ook dat Apple rivaal Microsoft op veel punten voorbij is gestreefd. Kijk je bijvoorbeeld naar de verkoop van iPhones, dan is alleen de iPhone-business van Apple groter dan Microsoft in z’n totaliteit. Vijf jaar geleden bestond de iPhone nog niet. Microsoft’s CEO Steve Ballmer schamperde dat de iPhone over vijf jaar niet meer zou bestaan. Maar terwijl Microsoft 8,2 miljard winst maakte, leverde de iPhone voor Apple naar schatting zo’n 9,3 miljard aan winst op.

Bij die laatste berekening is uitgegaan van de gemiddelde marge die Apple op producten realiseert. Kijken we naar omzet, dan zijn de cijfers nauwkeuriger te vergelijken: de iPhone leverde 24,4 miljard dollar omzet op, Microsoft in z’n geheel genereerde 20,9 miljard dollar. Apple is in marktwaarde tweemaal zo groot als Microsoft geworden (46 versus 21 miljard dollar) en is tweemaal zo winstgevend (17 versus 8 miljard dollar). De observatie werd gedaan door techblogger MG Siegler. Microsoft is nog steeds veruit marktleider met Windows op de desktop, maar die begerenswaardige positie levert lang niet zoveel geld op. Bovendien heeft Microsoft zich op het gebied van smartphones en tablets vanuit het niets laten inhalen door Apple. We zijn benieuwd hoe ze die markt willen gaan terugpakken.

iphone-vs-microsoft

Apple heeft in de markt van smartphones een positie verworven, die wel te benijden is: ze verkopen maar 9% van de wereldwijd verkochte smartphones, maar halen wel 75% van de winst binnen. Onderstaande grafiek werd afgelopen week verspreid door Asymco:

apple-winst-verdeling

Wie graag lacht over Apple versus Microsoft, moet de column van Youp van ‘t Hek dit weekend in NRC maar eens lezen. Het laat mooi zien hoe Microsoft-gebruiker Youp zich (ondanks het feit dat hij nog tot een meerderheid behoort) zich toch de underdog voelt als het om technologie gaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2012, 21:38
Categorie Apple
Onderwerpen apple, microsoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.