Apple’s aanbevelingen voor iPhone-apps: groot maar kortdurend effect

Als Apple een iPhone-applicatie als Featured of Hot presenteert in de App Store, heeft dat grote gevolgen voor de verkoopcijfers. Maar het effect is van korte duur.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

billminderHeeft het zin als Apple een iPhone-applicatie wat extra aandacht geeft? De ontwikkelaar van Billminder kan het bewijzen met cijfers: nu de applicatie als Featured staat vermeld in de App Store hebben ze hun verkoopcijfers spectaculair zien stijgen. Billminder is een financiële applicatie waarmee je kunt vastleggen wanneer je bepaalde rekeningen moet betalen, bijvoorbeeld je energierekening, de huur en de telefoonrekening.

Niet zo heel spannend dus, maar toch is de applicatie al sinds de lancering op eigen kracht al tamelijk succesvol gebleken: de ontwikkelaars verkochten er zo’n 100 per dag.

Een nieuwe interface zorgde er tijdelijk voor dat de verkopen omhoog gingen naar 400 stuks per dag, dat daarna weer inzakte naar 200 per dag – genoeg om bovenaan de lijst van bestverkochte financiële applicaties te komen. Apple zag de applicatie in de downloadlijstjes verschijnen en besloot het sinds 8 september op te nemen in de sectie ‘What’s Hot’ in de App Store. Dat gaf de applicatie echt een stimulans: tegenwoordig verkoopt de ontwikkelaar meer dan 1.200 stuks per dag.

Als zoiets je overkomt als ontwikkelaar, kun je er maar het beste zoveel mogelijk van profiteren: de lijst met ‘What’s Hot’ wordt namelijk regelmatig vernieuwd en voor je het weet ben je weer uit het overzicht verdwenen – waarna de aandacht van het publiek alweer snel verslapt.

billminder whats hot graph

Een andere ontwikkelaar heeft soortgelijke ervaringen: Alpha Acid‘s applicatie Adaptunes stond ook in de spotlights bij Apple. Daar was het effect nog veel groter: de verkoopaantallen gingen met een factor 80 omhoog. Nu de applicatie weer uit het overzicht is verdwenen is verkoop wel ingezakt, maar het ligt nog altijd vijf tot zes keer hoger dan voorheen:

adaptunes featured

Meer info: Billminder (verkoopcijfers)
Via: App Advice

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2009, 16:36
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.