iPod touch 3G: 802.11n en ruimte voor een camera

iFixit heeft zoals gebruikelijk meteen de nieuwe iPod-modellen aangeschaft, opengeschroefd en ontleed. Daarbij bleek er een nieuwere ARM-processor aanwezig en is er ruimte voor een camera.

iPod touch 3G door iFixitiFixit heeft, zoals gebruikelijk, meteen de nieuwe iPod-modellen aangeschaft, opengeschroefd en ontleed. Bij de iPod nano 5G stuitte de site op weinig verrassingen, maar de nieuwe iPod touch blijkt een aantal spannende geheimpjes te bevatten. Zo zou de gebruikte chip die de draadloze communicatie afhandelt technisch gezien in staat zijn om verbinding te maken met snelle 802.11n-netwerken. Een andere interessante ontdekking is dat Apple inderdaad van plan leek een camera in de iPod touch in te bouwen. Dat eerder gelekte foto’s van een iPod touch-printplaat met cameramodule fake zouden zijn, lijkt hiermee dan ook ontkracht.

iFixit heeft duidelijk zijn best gedaan de iPod touch te ontleden en de herkomst van alle onderdelen te achterhalen. Hierbij vallen een drietal zaken op:

  • De ARM-processor in de iPod touch 3G is nieuwer dan die in de iPhone 3GS. Dat hij sneller is dan die in de iPod touch 2G was al bekend, hoe de nieuwe cpu zich verhoudt tot de iPhone 3GS-cpu is niet duidelijk.
  • De combinatie digitizer/glazen paneel/midplane is anders dan bij voorgaande modellen. Wie het glas van zijn iPod touch 3G breekt, kan dus niet de onderdelen van de oudere iPod touch gebruiken.
  • De chip die voor de draadloze communicatie zorgt is afkomstig van Broadcom. Wie op de site van Broadcom de documentatie van deze chip (Broadcom BCM4329) opzoekt, kan daar lezen dat deze chip 802.11n ondersteunt (naast 802.11a/b/g). Op dit moment is de iPod touch 3G niet in staat verbinding te maken met 802.11n-netwerken, maar in theorie zou een softwareupgrade dit mogelijk kunnen maken. Ook bevat de Broadcom-chip een geïntegreerde fm-receiver en transmitter, waar Apple nog iets mee zou kunnen doen.
  • De bovenkant van de printplaat bevat een leeg stuk van 6 x 3 x 3 mm. De camera van de iPod nano 5G zou hier makkelijk passen.

iPod touch 3G door iFixit

Heeft Apple dan toch een iPod touch 3G met camera gepland voor een later stadium? Of zouden de geruchten omtrent problemen met de camerasensor op waarheid berusten? Het lijkt er wel op, want op eerder gelekte foto’s van een iPod touch mét camera is te zien dat de printplaat identiek is aan de printplaat van de iPod touch 3G en absoluut niet op de printplaat van de iPod touch 2G lijkt. Het is dus vrijwel uitgesloten dat deze gelekte foto’s gephotoshopt zijn. Komt Apple binnenkort met een iPod touch met camera? We’ll see…

iPod touch met camera

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2009, 16:34
Categorie iDevices
Onderwerpen broadcom, camera, geruchten, ipod touch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.