Apple Search

‘Applebot’ hint naar online zoekmachine van Apple

De 'Applebot' scant het internet voor informatie voor de Spotlight-suggesties en Siri. Deze web crawler hint naar een Apple-zoekmachine.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple SearchApple heeft een eigen ‘web crawler’ gemaakt, waarmee informatie op het internet wordt verzameld. De Applebot kijkt naar meta-informatie van websites, om zo de Spotlight en Siri van informatie te verschaffen. Deze Applebot kan wel eens een belangrijke rol spelen voor een zelfstandige zoekmachine van Apple, zoals Google al lange tijd heeft.

We zagen in 2014 al een paar geruchten voorbijkomen over een zoekmachine van Apple, maar het is inmiddels alweer een lange tijd stil rond dit onderwerp. Nu lijkt Apple zelf olie op het vuur te gooien. In een supportdocument staat namelijk de Applebot beschreven, een web crawler die wel heel erg klinkt als de zoekscripts die Google gebruikt:

Applebot is een web crawler voor Apple, die wordt gebruikt voor producten waaronder Siri en de Spotlight-suggesties. De Applebot houdt rekening met de gebruikelijke robots.txt-regels en robots-metatags.

Op het moment lijkt de rol van de Applebot nog vrij klein: Siri is vooral afhankelijk van externe diensten zoals Yelp, Bing en Wolfram Alpha om informatie te verzamelen. Het is daarom juist zo interessant dat Apple aan een eigen web crawler werkt: het lijkt er op dat Apple onafhankelijk van anderen online informatie wil verzamelen.

Apple zou tegelijkertijd nogal een risico nemen door een eigen zoekmachine te starten. Toen in iOS 6 Google Maps werd vervangen met Apple’s eigen Kaarten-app, leidde tot tot veel ophef onder gebruikers. Met een zoekwebsite zou Apple gaan concurreren met de grote hoofddienst van Google, waar inmiddels al jarenlang aan is gesleuteld. Apple moet ontzettend veel moeite steken in een zoekdienst, voordat deze even goed is als de concurrentie. Wellicht dat Apple zich kan onderscheiden door geen advertenties te tonen – iets wat volgens een anonieme ontwikkelaar goed mogelijk is. Er gingen al geluiden dat Apple van plan in om Google’s zoekmachine in iOS 9 aan de kant te zetten.

Interessant feitje: Applebot wordt ontwikkeld door het team van Topsy, een sociale zoekmachine die een tijd geleden werd overgenomen door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2015, 8:27
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple, siri, spotlight

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.