iPhone recyclen met machine van Apple.

Apple en KPN gaan iPhones recyclen met hulp van robots

Ook nieuw milieurapport 2019 verschenen

Apple heeft vandaag aangekondigd dat ze het wereldwijde recyclingprogramma fors gaan uitbreiden. Er zullen voortaan ook toestellen via de Nederlandse provider KPN worden gerecycled en het aantal locaties in de VS wordt verviervoudigd. Daarnaast bracht Apple vandaag het jaarlijkse milieurapport uit.

Apple en KPN recyclen iPhones met robots

Apple gebruikt voor de recycling van iPhones de robot Daisy, waarvan er eentje in het Nederlandse Breda staat opgesteld. Daisy haalt de iPhones uit elkaar en zorgt dat bepaalde onderdelen weer hergebruikt kunnen worden. Vanaf nu gebeurt dat ook voor iPhones die bij de KPN-winkels zijn ingeleverd. Je kunt je gebruikte iPhone tevens inleveren bij de Apple Store. Daisy kan nu 15 verschillende iPhone-modellen uit elkaar halen met een snelheid van 200 stuks per uur. Daarbij worden meer herbruikbare materialen verzameld dan voorheen. Ze gaan daarna terug het productieproces in.


iPhone recyclen met machine van Apple.

Apple heeft op deze manier al bijna 1 miljoen toestellen uit elkaar gehaald. Op jaarbasis kan Daisy 1,2 miljoen stuks uit elkaar halen en dat leverde in 2018 een besparing op van meer dan 48.000 ton aan elektronisch afval, dat normaal op de afvalberg was beland. Bij het design van nieuwe producten houdt Apple ook steeds meer rekening met hergebruik. Toestellen gaan bovendien veel langer mee. Dat mag ook wel, want ze worden gaandeweg ook steeds duurder.

Apple recyclingAls je een redelijk recent toestel in goede staat hebt, krijg je een vergoeding. Bij oudere toestellen die niet meer te gebruiken zijn, krijg je niets, maar weet je in ieder geval dat de onderdelen op een verantwoorde manier gerecycled worden. Zo wordt de kobalt eruit gehaald, wat een belangrijk materiaal is voor batterijen. Dit materiaal wordt vervolgens weer gebruikt voor nieuwe accu’s. Ook gebruikt Apple 100 procent recycled tin voor het moederbord in 11 verschillende producten. Veel producten zijn van geborsteld aluminium gemaakt en ook daarbij kiest Apple steeds vaker voor 100% recycling.

Bij KPN kun je sinds maart 2019 je oude toestel inruilen voor recycling. Bij T-Mobile is dat al sinds de zomer van vorig jaar mogelijk.

Nieuw milieurapport 2019

Apple heeft vandaag ook een nieuwe editie van Apple’ Environmental Responsibility Report 2019 uitgebracht, dat betrekking heeft op het fiscale jaar 2018. Hierin vind je nog meer informatie over de inspanningen die Apple doet om het klimaat te verbeteren. Zo hebben 44 toeleveranciers onlangs beloofd om op 100% hernieuwbare energie te werken. Apple gaat op 22 april ook iets organiseren voor de Dag van de Aarde. Er zal extra aandacht zijn voor apps en games die aandacht besteden aan het milieu en je kunt meedoen aan een Apple Watch-uitdaging door minstens 30 minuten lang een workout uit te voeren.

Apple milieurapport 2019

Je kunt het milieurapport hier lezen (PDF).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.