apple-watch-3-stuks

‘Apple Watch-verkoop ingezakt na eerste dagen’

De verkoop van de Apple Watch is behoorlijk ingezakt na de eerste verkoopdag, blijkt uit nieuwe cijfers. Vooral Apple-fans kopen de smartwatch.

apple-watch-3-stuksOp de eerste dag van de Apple Watch-verkoop zijn er volgens schattingen maar liefst 1,5 miljoen stuks verkocht in de VS. Dat getal is indrukwekkend, omdat in 2014 nog geen miljoen Android Wear-horloges over de toonbank gingen. Toch is er iets vreemds aan de hand, want na die eerste groep kopers is de klad er een beetje in gekomen. Dat blijkt uit cijfers van Slice Intelligence, een bedrijf dat e-mailfacturen analyseert van twee miljoen online shoppers die er toestemming voor hebben gegeven. De grafiek spreekt boekdelen: alleen op de eerste verkoopdag zijn er veel Apple Watches verkocht.

apple-watch-verkoop-preorder

We hebben wel een vermoeden waarom de verkoop zo is ingezakt. De Apple Watch is nog een nieuw product, dus de doorsnee consument zal nog wat voorzichtig zijn met de aankoop. Maar belangrijker is, dat de Apple Watch niet in de winkel verkrijgbaar is. Er geldt een lange wachttijd en je moet wel heel fanatiek zijn om zo lang op een nieuw product te willen wachten. Kortom: we vermoeden dat vooral Apple-fans een bestelling hebben geplaatst en dat het gewone publiek de nieuwe verkooptactiek van Apple nog even niet ziet zitten. Mogelijk ligt het ook aan de beperkte beschikbaarheid van speciale horlogebandjes: mensen zagen dat hun favoriete model een levertijd in juli had en zagen daarom maar van de aankoop af.

Meeste verkopen in het eerste uur

Uit een andere grafiek van Slice Intelligence blijkt zelfs dat het nog iets erger is: de meeste aankopen werden gedaan in het eerste uur, nadat de pre-order van start ging. Maar liefst 800.000 bestellingen, dus meer dan de helft van het aantal bestellingen op de eerste dag, werd geplaatst binnen een uur nadat de pre-order begon. Sindsdien verkoopt Apple mondjesmaat exemplaren, zo’n 30.000 per dag.

apple-watch-verkoop-dag

We zijn gewoon verwend

Kun je nu concluderen dat de Apple Watch een flop is? Nou nee, we hebben gewoon te hooggespannen verwachtingen gekregen. Er zijn inmiddels zo’n 2 miljoen Apple Watches verkocht. Apple deed er meer dan twee jaar over om 2 miljoen iPods te verkopen en had meerdere maanden nodig om 2 miljoen iPhones aan de man te brengen. Als het aan Apple ligt, zullen ze het waarschijnlijk als een succesvolle productlancering zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2015, 16:58
Categorie iDevices
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.