apple watch

Apple Watch pre-order: zo werkt het

De Apple Watch is vanaf vrijdag 10 april, 9:01 uur te bestellen via de Apple-site of app. De smartwatch wordt dan op 24 april geleverd.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple startte op 10 april 2015 met de Apple Watch pre-order. Op dit datum kon je voor het eerst een bestelling plaatsen in een beperkt aantal landen. Sinds 24 april zijn de eerste Apple Watch-bestellingen uitgeleverd aan kopers. In dit artikel lees je alles over de Apple Watch pre-order: waar kun je terecht, hoe gaat het in z’n werk?

Apple Watch 10 april

Apple Watch pre-order in 9 landen

Je kon op 10 april alleen een pre-order voor de Apple Watch plaatsen in deze 9 landen: Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada, Australië, China, Hongkong en Japan. De komende weken zullen nog meer landen worden toegevoegd, waaronder Nederland en België. We verwachten dat dit pas vanaf juni 2015 zal zijn.

Apple Watch pre-order: hoe laat?

De Apple Watch was te bestellen vanaf 10 april 2015 om 00:01 uur Pacific Time (Amerikaanse westkust). De Apple Stores in andere landen begonnen op exact hetzelfde tijdstip met het openstellen van de pre-order. Dit hield het volgende in:

  • Verenigde Staten en Canada: 00:01 uur Pacific Time
  • Verenigd Koninkrijk: 8:01 uur GMT
  • Duitsland en Frankrijk: 9:01 CET
  • China, Hongkong, Japan: 15:00 uur
  • Australië: 17:00 uur AEST

Apple haalde de online winkels drie uur voor deze tijd offline om zich te kunnen voorbereiden.

Hoe werkt de Apple Watch pre-order?

Er zijn drie manieren om te bestellen:

  • Online via de Apple Store-website (of via de Apple Store-app)
  • Door een afspraak te maken, waarbij je in de Apple Store kunt passen en bestellen
  • Door in de rij te gaan staan bij een Apple Store, om te passen en daarna te bestellen

Ook als je naar een fysieke Apple Store gaat, zal het bestellen nog steeds online plaatsvinden. Hieronder bespreken we de drie mogelijkheden stapsgewijs.

Online Apple Watch bestellen zonder afspraak

Deze optie is het meest geschikt voor mensen die al precies weten welk model ze willen. Door meteen om 9:01 uur online te bestellen zit je bovendien vooraan in het uitleveringsproces en weet je zeker dat jouw favoriete model nog op voorraad is.

Wil je de Apple Watch niet eerst aanpassen, dan kun je vanaf 10 april 9:01 uur CET terecht in de Apple Stores in Duitsland, Frankrijk, Engeland en andere genoemde landen. Er kan grote drukte optreden, dus lukt het bestellen niet meteen via de website, probeer het dan via de app.
We hebben het bestelformulier nog niet gezien, maar als er de mogelijkheid is om je bestelling af te halen in een Apple Store (bijvoorbeeld in Oberhausen of Parijs) dan zal dat voor veel Nederlanders en Belgen de voorkeur hebben. Wil je thuis laten bezorgen, dan zul je moeten beschikken over een lokaal afleveradres en je moet maar net vrienden in het betreffende land hebben die daarvoor hun woon- of werkadres beschikbaar willen stellen.

Als je een bestelling via de website of app plaats, kun je deze op 24 april ophalen in een Apple Store in één van de genoemde landen, dus Duitsland of Frankrijk. Laat je thuisbezorgen, dan zal Apple het pakketje op 24 april bezorgen op het aangegeven adres. Voorzover wij weten, kan dit geen Nederlands of Belgisch adres zijn. Ook werd bij voorgaande pre-orders vereist dat je beschikt over een lokaal paspoort (bijvoorbeeld een Duits paspoort), maar die regel werd niet strikt gehanteerd. We vragen ons af of Apple klanten met niet-Duitse paspoorten mag weigeren. We leven immers in Europa.

We hebben ook gehoord dat je moet beschikken over een lokaal telefoonnummer. Wie goed voorbereid een bestelling wil plaatsen, zorgt dus voor een lokale prepaid simkaart (bijvoorbeeld ALDI Talk) en de contactgegevens van vrienden of familie in het land zelf, zodat je altijd een uitvalsmogelijkheid achter de hand hebt als Apple onverwacht om bepaalde gegevens vraagt (zoals een lokale postcode of mobiel nummer).

Afspraak maken en Apple Watch bestellen in de winkel

Deze optie is het meest geschikt voor mensen die nog twijfelen en geen haast hebben. Je maakt eerst een afspraak met een specialist in de winkel en bepaalt dan pas welk model je wilt hebben.

Het is ook mogelijk om de Apple Watch eerst te proberen in de winkel en pas daarna de bestelling te plaatsen. Via de Apple Store-app kun je een afspraak maken om langs te komen in een Apple Store in één van de genoemde landen. Je kunt tijdens de afspraak twee modellen passen.

Daarna helpt de specialist je met het plaatsen van een pre-order. Dit gebeurt met een speciaal reserveringssysteem waar Apple Store-personeel toegang tot heeft.

Apple-Watch-drie-modellen

In de rij gaan staan en Apple Watch bestellen in de winkel

Deze optie is ideaal voor mensen die op 10 april de Apple Watch al willen proberen en pas daarna gaan bestellen.

De derde mogelijkheid is om 10 april 2015 gewoon in de rij te gaan staan. Ze hanteren daarbij nu een wachtrijsysteem, zodat je (hopelijk) niet meer urenlang ‘s nachts hoeft te wachten. Zodra je op de digitale wachtlijst staat, hoef je niet meer in de rij te blijven staan maar kun je rustig een kop koffie gaan drinken. Je krijgt een sms-bericht zodra je bijna aan de beurt bent. Ook bij deze optie kun je de Apple Watch eerst proberen en daarna krijg je de mogelijkheid om online te bestellen. Je moet zelf beslissen of je het prettig vindt dat een medewerker je daarbij helpt en continu op de vingers kijkt, of dat je liever rustig zelf het online bestelproces doorloopt. Het kan allebei. Je bent na de probeersessie niet verplicht om meteen een Apple Watch te kopen.

Voor de gouden Apple Watch Edition geldt uiteraard een ander bestelproces.

Update 9 april 2015

Apple heeft een persbericht uitgebracht, waarin ze uitleggen dat bestellingen voor de Apple Watch alleen online kunnen worden gedaan. Als je in de Apple Store langsgaat om de Apple Watch te bekijken, zul je de bestelling dus ook online moeten doen en niet via een medewerker. Verder meldt Apple dat ze verwachten dat de vraag het aanbod ruimschoots zal overtreffen. Vandaar dat Apple ervoor heeft gekozen dat de bestellingen alleen online plaatsvinden en dat er een limiet geldt van één per klant. Apple-topvrouw Angela Ahrendts gaf eerder al aan dat ze niet langer wachtrijen bij de winkel wil zien staan. Ze heeft liever dat klanten de producten online bestellen.

Dat het bestellen van de Apple Watch alleen online kan plaatsvinden, wisten we eigenlijk al (zoals je eerder ook al in dit artikel kon lezen). Apple heeft het nu alleen nog eens extra bevestigd, om te voorkomen dat mensen denken dat ze naar de Apple Store moeten komen.

Wil je meer weten over de Apple Watch?
Lees dan ons complete Apple Watch-dossier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2015, 13:35
Categorie Accessoires
Onderwerp apple watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.