Apple verwijdert nepreviews uit App Store

Apple heeft nepreviews in de App Store verwijderd, van beoordelingen die waren gekocht of niet klopten.

app store beoordelingen
Een app die nog maar net verschenen is en louter 5-sterrenreviews krijgt. Appontwikkelaars die een massamailing rondsturen aan hun vrienden, met de vraag om hun app positief te reviewen (en dan per ongeluk ook iCulture mailen). Of een Chinese app die er belachelijk uitziet maar om onverklaarbare redenen toch in de Nederlandse top 10 staat. Allemaal signalen dat er is gerommeld met de reviews in de App Store. Apple gaat daar nu actie op ondernemen: ze gaan nepreviews verwijderen, om te voorkomen dat de ranglijsten in de App Store gemanipuleerd worden.

Sinds begin van het jaar is Apple begonnen met het verwijderen van de reviews. Zo raakte de app Better Fonts Free duizenden reviews kwijt: eerst stonden er 20.000 reviews onder de app, nu zijn het nog maar 4.000 stuks. De ontwikkelaar van de app bleek het systeem te willen flessen. Sommige ontwikkelaars schakelen daarvoor gespecialiseerde dienstverleners in, die beloven om de App Store-marketing te regelen. Tegen betaling leveren ze 5-sterrenreviews en extra downloads. Apple’s dreigement is dat ontwikkelaars die er gebruik van maken uit Apple’s developerprogramma worden verbannen.

De nepreviews zijn vaak gemakkelijk te herkennen: gemaakt door mensen die maar één app hebben gereviewd of die extatisch zijn over alle apps van slechts één ontwikkelaar. De Engelstalige reviews gebruiken bovendien dezelfde woorden en zinnen en bevatten dezelfde typefouten.

Wellicht heeft Apple’s voorjaarsschoonmaak te maken met plannen om de App Store beter te maken. In iOS 8 zullen er extra functies worden toegevoegd, zoals appbundels en meer hulp om goede apps te vinden. Gister voegde Apple nog een aantal themacollecties toe in de Nederlandse en Belgische App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2014, 20:45
Categorie Apple
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.