Apple verwijdert muziekdownloaders uit App Store

Apple is begonnen met het verwijderen van muziekdownloaders uit de App Store. De apps mogen pas weer de App Store is als de downloadfunctie weg is.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Downloader iconApple heeft meerdere iOS-apps uit de App Store verwijderd waarmee het mogelijk was om muziek te downloaden. De ontwikkelaars hiervan worden door Apple verzocht om hun apps aan te passen. De apps mogen niet langer een downloadfunctie voor muziek bevatten, mogelijk om zo muziek-piracy in de apps te voorkomen. Dit ontdekte MacRumors. Zoek je in de Amerikaanse App Store naar ‘music download’, dan krijg je voortaan een pagina die je doorstuurt naar Apple’s muziekdienst iTunes Radio.


iTunes Radio music downloadHet is nog de vraag hoe ver Apple’s nieuwe maatregelen strekken. De App Store bevat apps waarmee je muziek rechtstreeks van websites kunt downloaden, maar er zijn ook applicaties die je vanaf YouTube of SoundCloud laten downloaden. Op het moment van schrijven zijn er overigens nog genoeg dergelijke apps in de App Store te vinden. Zo is iDownloads PRO (nummer 98 in betaalde hitlijst) bijvoorbeeld nog gewoon beschikbaar.Wellicht worden in de komende weken alle vergelijkbare apps uit de App Store verwijderd. Een vergelijkbaar Flappy Bird-verbod wist echter niet veel Flappy Bird-klonen te weren.

In de Amerikaanse App Store word je doorgestuurd naar iTunes Radio als je zoekt naar muziekdownloaders. Een melding die we in Nederland en België niet te zien krijgen: we hebben hier immers Apple’s nieuwe muziekdienst nog niet. Met de melding kan Apple iTunes Radio nog eens extra promoten, terwijl ze de minder legitieme apps verwijderen.

Apple’s maatregelen tegen muziekdownloaders komen op een interessant moment. Met de overname van Beats heeft Apple een nieuw muziekteam in huis, geleid door muziekveteraan Jimmy Iovine. Ondertussen wordt ook de App Store verbeterd, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe apps te ontdekken. Wellicht dat Apple daarom nog eens goed wilde kijken naar de downloadapps: ze springen in iOS 8 mogelijk sneller omhoog als een App Store-bezoeker nieuwe apps wil ontdekken, omdat ze bijvoorbeeld naar muziekapps zoeken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.