‘Apple Store Haarlem nog voor de kerst open’

De Apple Store in Haarlem zal nog voor de kerstdagen zijn deuren openen, aldus meerdere bronnen van iCulture. Deze week start de training, die over drie tot vier weken kan zijn afgerond.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Store Haarlem panorama

De Apple Store in Haarlem zal nog voor de kerst zijn deuren openen, nog voordat Apple Store Den Haag open gaat. Dit heeft iCulture vernomen van meerdere bronnen binnen Apple. Het pand aan de Grote Houtstraat in Haarlem is al volledig ingericht, inclusief de bekende houten tafels, verlichting en informatieschermen aan de muur. Begin deze week is Apple in de winkel gestart met training van het personeel. Medewerkers van de Apple Store Amsterdam zijn (al dan niet tijdelijk) overgeplaatst, zodat er meteen ervaren personeel beschikbaar is. De Apple Store in Haarlem wordt volgens ingewijden de tweede Apple Store van Nederland; Den Haag is pas op een latere datum aan de beurt.

Apple heeft inmiddels bevestigd dat de Apple Store in Haarlem op 7 december zal openen.

Inrichting is klaar

Het lijkt er op dat de verbouwing van de winkel is afgerond. Rondom de Apple Store in Haarlem staat nog wel een zwarte houten omheining, met een oranje plastic ‘dak’ om te voorkomen dat er vanuit naburige panden naar binnen kan worden gekeken. Afgelopen weekend lukte het via een kier om naar binnen te kijken en was duidelijk te zien dat de houten tafels al in de winkel staan. De verlichting en schermen zijn ook al aanwezig. Er werd dit weekend nog een laatste hand gelegd aan het interieur, maar de winkel is al ver genoeg gevorderd om Macs, iPads en andere producten te plaatsen. Dit sluit aan op wat we van onze bronnen hebben vernomen. De winkel is zodanig afgerond dat de training kan starten en de verkoop nog voor de kerst kan starten.

Helaas lukte het vanwege de felle verlichting en de smalle opening niet om duidelijke foto’s te maken die van voldoende kwaliteit zijn om te publiceren, maar met het blote oog was de inrichting van de winkel al wel goed te zien. Op onze Facebook-pagina hebben we een foto geplaatst waarop de houten tafels te zien zijn.

apple store haarlem 2

Eerder deze maand constateerden we al dat er een nieuwe mijlpaal was bereikt bij de Apple Store in Haarlem. Er werd toen melding gedaan van brandveilig gebruik, iets dat minimaal vier weken voordat de winkel in gebruik wordt genomen, moet worden gedaan. De melding werd gedaan op 15 oktober, wat inhoudt dat personeel vanaf 15 november in de winkel kan werken.

Training

We kregen van meerdere bronnen te horen dat Apple een deel van de medewerkers van Apple Store Amsterdam gaat overplaatsen naar Haarlem. Nieuwe medewerkers zullen vanaf deze week regelmatig in de nieuwe winkel aanwezig zijn voor trainingen. De afgelopen tijd druppelen er steeds meer berichten binnen van medewerkers die niet langer in Amsterdam werkzaam zullen zijn. OMT verwees afgelopen week op uitlatingen op Facebook van overgeplaatst personeel dat elkaar succes wenste, maar wij vermoeden dat medewerkers vanwege het ondertekenen van geheimhoudingsverklaringen niet het risico nemen om in het openbaar nog veel meer uitlatingen te doen. We zijn daarom aangewezen op informatie van tipgevers die bij de redactie bekend zijn, maar niet officieel namens Apple mogen reageren.

apple store haarlem 3

Binnen een maand

De Apple Store Haarlem zal binnen een maand openen, op tijd voor de kerstinkopen in de ‘beste winkelstad van Nederland‘. Al onze bronnen wijzen op een opening vóór de kerst, maar een exacte datum is niet genoemd. Een winkelopening over drie tot vier weken lijkt ons aannemelijk. Kiest Apple ervoor om de Apple Store in Haarlem op een zaterdag te openen, zoals bij de Apple Store in Amsterdam het geval was, dan zijn 7 december, 14 december en 21 december de meest voor de hand liggende data. Een eerdere datum sluiten we niet uit, al zou het personeel dan wel vrij kort getraind zijn. Het personeel in Haarlem krijgt rond de drie, vier weken training en dat is fors korter dan de drie maanden die in Amsterdam voor training waren uitgetrokken. Het verschil is dat Apple in Amsterdam vanaf het nulpunt moest beginnen en in Haarlem al kan beschikken over elders opgeleid personeel.

apple store haarlem 1

Apple heeft nog geen officiële mededelingen over de Apple Store in Haarlem naar buiten gebracht. We hebben op basis van onze bevindingen gevraagd of er inmiddels meer kan worden verteld en werken dit artikel bij als we een reactie ontvangen.

Apple Store Haarlem: een terugblik

De eerste geruchten over de Apple Store in Haarlem verschenen in februari 2013. Later stond op de vacaturesite van Apple de winkel ook vrij duidelijk vermeld, wat de plannen dan toch echt bevestigde. De Apple Store in Haarlem zal worden gevestigd aan de Grote Houtstraat 99, de grootste winkelstraat van Haarlem. iCentre overweegt al een tijdje uit de stad te vertrekken, vanwege concurrentie door de nieuw te openen Apple Store.

Ondertussen in Den Haag…

Apple Store Den Haag SpotlightOnze bronnen hebben benadrukt dat de Apple Store in Haarlem als eerste zijn deuren zal openen. Wanneer de Apple Store in Den Haag zal volgen is nog niet bekend. Vermoedens van OMT over een eerdere opening in Den Haag zouden volgens onze tipgevers niet kloppen. Apple Store-personeel wordt op het moment getraind voor de opening in Haarlem, terwijl Den Haag zich nog in de vroegste fasen van het sollicitatieproces voor nieuw personeel bevindt. Het lijkt hierdoor zeer onwaarschijnlijk dat er in Den Haag eerder een winkelopening zal plaatsvinden dan in Haarlem.

Berichten over de Apple Store in Den Haag doken eind 2012 voor het eerst op. Apple zal zich vestigen in de Haagse Passage, waar Boekhandel Verwijs eerder zijn winkel had zitten. In oktober werden sollicitanten uitgenodigd voor een hiring event.

Waarom geen Apple Store in Zwolle, Groningen, Maastricht?

We krijgen regelmatig de vraag waarom Apple kiest voor een locatie die heel dicht bij Amsterdam ligt. Waarom geen Apple Store in jouw favoriete dorp of stad in het Noorden, Oosten of Zuiden van Nederland? In Meppel of Veghel staan toch ook nog wel een paar statige pandjes leeg, waar prima een Apple Store in zou passen? We vermoeden dat het een bewuste keuze van Apple is, om vanuit de hoofdstad langzamerhand steeds verder uit te breiden naar de rest van Nederland, als een soort olievlek. In de Apple Store Haarlem kan moeiteloos personeel vanuit Amsterdam worden ingeschakeld, zonder absurde reistijden. Dat was bij een Apple Store in Groningen of Maastricht praktisch gezien niet haalbaar geweest.

Ook liggen er rondom Haarlem dorpen met een kapitaalkrachtige bevolking, zoals Bloemendaal, Aerdenhout en Heemstede. En wie denkt dat deze nieuwe Apple Store, weggemoffeld in een winkelstraat in Haarlem, eigenlijk behoorlijk klein is: dat valt reuze mee. Het gebouw is niet zo groot als Apple Store Amsterdam, maar er is ruimte genoeg om alle producten uit te stallen en een Genius Bar te plaatsen. De Apple Store Haarlem heeft een omvang die je in andere landen ook bij Apple Stores buiten de hoofdsteden ziet (denk aan Oberhausen of Keulen) en dat is groot genoeg voor een provinciestad.

Meer over Apple Store Haarlem

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.