‘Apple sluit overeenkomsten met grote platenlabels voor iTunes-muziekkluis’

Apple is klaar met de voorbereidingen voor zijn online muziekkluis en heeft reeds overeenkomsten met twee van de vier grote platenlabels gesloten.

'Apple sluit overeenkomsten met grote platenlabels voor iTunes-muziekkluisEr gaan al geruime tijd geruchten dat Apple zou werken aan een zogenaamde iTunes-muziekkluis, waarmee gebruikers muziek online kunnen opslaan en deze vervolgens naar geschikte apparaten, zoals iPhones en iPads, kunnen streamen. Reuters meldt nu dat Apple de voorbereidingen voor de langverwachte dienst heeft afgerond en op het punt staat om deze te lanceren. Volgens bronnen van het persbureau zouden soortgelijke muziekplannen van Google zijn gestrand, waardoor Apple zich in een voordelige positie bevindt.

Eind vorige maand lanceerde online muziekwinkel Amazon zijn eigen ‘Cloud Drive’-dienst, die gebruikers in staat stelt om een muziekcollectie online op te slaan, zodat deze overal waar je een internetverbinding hebt toegankelijk is. Met de Cloud Player kan de muziek vervolgens worden afgespeeld. Amazon deed dit echter zonder nieuwe overeenkomsten met de platenmaatschappijen, een belangrijk verschil vanuit het perspectief van deze zelfde platenmaatschappijen volgens Peter Kafka van All Things Digital, onderdeel van zakenkrant Wall Street Journal.

Kafka bevestigt dat Apple inderdaad aan een online muziekkluis werkt, maar weet ook te melden dat het bedrif daarvoor wel actief contact met de platenlabels heeft gezocht. Volgens zijn bronnen heeft Apple de afgelopen twee maanden al overeenkomsten met twee van de vier grote platenlabels (Universal Music Group, Warner Music Group, Sony en EMI) gesloten. Apple’s iTunes-baas Eddy Cue zou vandaag in New York zijn om de resterende overeenkomsten te sluiten. Opvallend is dat Reuters in zijn berichtgeving beweert dat er nog geen enkele overeenkomst zou zijn gesloten.

De platenmaatschappijen hebben de dienst volgens Kafka’s bronnen nog niet gezien, maar zijn wel op de hoogte van de grote lijnen. Het idee erachter is dat Apple gebruikers eigen muziek en muziek die in de iTunes Store is gekocht laat opslaan, die op meerdere apparaten beluisterd kan worden. Door de overeenkomsten met platenmaatschappijen hoeven gebruikers niet hun hele collectie online te zetten, zoals bij Amazon wel het geval is, maar hoeft Apple slechts één “master” van elk nummer op haar servers te plaatsen die naar alle gebruikers gestreamd kan worden.

Men gaat er vanuit dat het enorme datacenter dat Apple in de Amerikaanse staat North Carolina liet bouwen een belangrijke basis vormt voor de nieuwe iTunes-muziekkluis. Onlangs bevestigde het bedrijf dat het datacenter bedoeld is voor iTunes en MobileMe, maar wilde uiteraard niet ingaan op de geruchten. De afgelopen dagen hadden zowel MobileMe als de iTunes Store (in het bijzonder de App Store) te maken met verbindingsproblemen. Dit duidt er mogelijk op dat Apple bezig is met de ‘verhuizing’ naar het nieuwe datacenter.

Het is nog niet duidelijk wanneer Apple zijn iTunes-muziekkluis zal onthullen. “Ze [Apple] zijn er erg vastberaden en bedachtzaam over geweest”, stelt een topman uit de muziekindustrie. “Het lijkt erop dat ze zeer binnenkort live willen gaan.” Mogelijk bewaart Apple deze aankondiging voor begin juni als de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC plaats zal vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2011, 9:45
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen geruchten, itunes, muziek, streaming

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.