swell-radio-app

Apple neemt praatradio-app Swell over (update)

Apple wil praatradio- en podcasts-app Swell Radio overnemen. Met Swell kan Apple aanbevelingen in iTunes Radio en de eigen Podcasts-app verbeteren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

swell-radio-appApple staat op het punt om de streaming radio-app Swell over te nemen. Dat zeggen meerdere bronnen tegen Re/code. Met de overname zou zo’n 30 miljoen dollar zijn gemoeid. Met de technologie van Swell kan Apple de functies van iTunes Radio of de eigen Podcasts-app verbeterenn Bij Swell Radio krijg je persoonlijke aanbevelingen op basis van nieuwszenders. Aan de hand van je eerdere luistergedrag worden er meerdere podcasts en radioshows samengevoegd tot een persoonlijke audiostream, waar je non-stop naar kunt luisteren. Update: Apple heeft de overname inmiddels bevestigd.

Het gaat daarbij om gesproken radio-uitzendingen, niet om muziek. Swell Radio is momenteel alleen te downloaden voor iOS, maar je moet daarvoor wel in de Amerikaanse App Store zijn. Er circuleert ook een betaversie voor Android-toestellen.

Betere aanbevelingen

swell radioApple is de laatste tijd druk bezig met overnames die het ontdekken van nieuwe content makkelijker moeten maken. Zo namen ze Beats Music over, dat slimme technologie gebruikt om betere muziekaanbevelingen te doen. Afgelopen weekend was nog in het nieuws, dat Apple BookLamp heeft overgenomen, een dienst voor aanbevelingen van boeken. Bij Swell Radio gaat het om nieuwszenders, maar het is de vraag of Apple het voor iTunes Radio gaat gebruiken. De kans is groter dat de technologie gaat inzetten om de Podcasts-app te verbeteren.

Apple’s Podcasts-app werd altijd slecht gewaardeerd, al is het de afgelopen tijd in de Nederlandse App Store wel iets in waardering gestegen: van 1,5 naar 3 sterren. Je zou denken dat de vele klachten prima kansen bieden voor alternatieve podcast-apps, maar de werkelijkheid is anders. Nieuwkomers zoals Castro en Overcast krijgen kortstondig wat aandacht, maar dringen niet door tot het grote publiek. Dat was ook het probleem van Swell Radio, dat met 4,5 sterren in de App Store hoog gewaardeerd werd, maar een kleine speler bleef.

Amerikaanse praatradio

Veel indruk zal de overname in Nederland niet maken: Swell Radio-app was niet verkrijgbaar in de Nederlandse App Store en richtte zich bovendien op veelal Amerikaanse praatradio (NPR, ABC, ESPN). En in tegenstelling tot de Amerikanen zijn we in Nederland veel minder fanatiek met praatradio en podcasts luisteren. In de VS is een veel groter aanbod van lokale praatradiostations, bijvoorbeeld van universiteiten.

De Swell Radio-app zal deze week uit de App Store worden gehaald, volgens Re/code. Het team verhuist naar Cupertino. Swell had eerder 7,2 miljoen van investeerders opgehaald, waaronder Google Ventures, en verkocht eerder al de plaatjesherkenner SnapTell aan Amazon.

Update 29 juli 2014:
De website is inmiddels niet meer bereikbaar en ook de iOS-app is uit de App Store gehaald. Tegenover Wall Street Journal heeft Apple de overname inmiddels ook bevestigd via de gebruikelijke verklaring dat Apple ‘van tijd tot tijd’ kleinere bedrijven koopt maar niets zegt over doelen of plannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2014, 20:46
Categorie Apple
Onderwerpen itunes radio, overname, Podcast, radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.