Een medewerker bewerkt de Island Pod-tafel in een CNC-machine

Zo gaan Apple’s Pod Island-tafels eruit zien

Op internet zijn de eerste foto's verschenen van Apple's Pod Island-tafels, die straks in de Apple Campus 2 komen te staan.

Eerder kon je al op iCulture lezen over de tafels die het Nederlandse bedrijf Arco gaat maken voor de Apple Campus 2. Apple heeft gekozen voor 500 stuks van de Arco Essenza, een al bestaande tafel van Arco. Maar ze hebben ook bijzondere Pod Island-tafels laten maken, die speciaal voor het nieuwe Apple-hoofdkwartier zijn ontworpen. Hoe die eruit gaan zien was nog onduidelijk, maar inmiddels zijn er foto’s verschenen.

Een medewerker bewerkt de Island Pod-tafel in een CNC-machine

Apple’s Pod Island-tafels

De website Design Milk werd uitgenodigd om naar de nieuwe tafels te komen kijken. Het zijn niet zomaar tafels: ze moeten zorgen dat er natuurlijke communicatie en samenwerking optreedt in het ‘ruimteschip’.

Productie van de Island Pod-tafel door Arco

De extra grote Pod Island-tafels van Arco worden gemaakt van foutloze stukken hout uit Spessart, Duitsland. Het lichtgekleurde eiken heeft geen zichtbare naden en ontstaat door dunne laagjes hout op elkaar te stapelen totdat de gewenste dikte ontstaat. Jorre van Ast, afstammeling van de oprichter van Arco, vertelt dat ze nauw hebben samengewerkt met Apple, interieurdesignfirma Foster+Partners, de zagerij in Duitsland en de houtbewerkers in België. Volgens de man van Arco hebben ze veel gemeenschappelijk met Apple, waar producten niet alleen worden gemaakt, maar ook in eigen huis ontworpen. Het oog voor design, kwaliteit en detail hebben beide bedrijven gemeen. “We spreken dezelfde taal en we begrepen waar het Apple-team naartoe wilde met dit project”.

Productie Pod Island-tafels voor Apple

Elke Pod Island-tafel heeft een productietijd van 10 maanden, vanaf het moment dat de boom wordt gekapt tot een kant en klare tafel. Met een speciaal proces snijdt Arco dunne laagjes hout en voegt die met een sandwich-proces samen tot een naadloos stuk hout. Aanvankelijk dacht Arco dat het om een tafel in twee of drie delen zou gaan, maar al snel werd duidelijk dat Apple perfectie wilde met een tafel uit één stuk. De tafels zijn 5,5 meter lang.

Productie van Arco's Pod Island-tafel.

Het lastigste was volgens Arco om het juiste hout te vinden. Hout is een natuurlijk materiaal en elke boom kan ander hout opleveren. Het zagen, drogen en selecteren is een proces waar veel kennis en ervaring bij komt kijken. Arco was daarbij sterk afhankelijk van de Duitse en Belgische partners. Omdat de tafels in Europa worden gemaakt, gaan ze na de productie op transport. Momenteel zijn er containers met Pod Island-tafels onderweg naar de Verenigde Staten. Elke tafel is ingepakt in een vacuüm aluminium behuizing, zodat het hout goed beschermd is. Ze zullen met een enorme kraan in de Apple Campus 2 worden getakeld, klaar voor de 13.000 medewerkers die er straks aan gaan werken.

Nog meer foto’s zijn te zien bij Design Milk.

Apple's Pod Island-tafel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 april 2016, 15:00
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple campus, meubel, tafel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.