Met Moleskine Papertablet blijf je schrijven op papier

Moleskine heeft de Smart Writing Set en Papertablet uitgebracht, een digitale pen met papieren notitieboeken die je kunt digitaliseren.

Moleskine, iPad en pen

Moleskine, bekend van de papieren notitieboekjes, is de afgelopen jaren druk bezig om niet onder de voet te worden gelopen door alle digitale alternatieven. Tegenwoordig maak je net zo makkelijk een notitie in Evernote, OneNote of Google Keep. In de Moleksine+ collectie verscheen deze week een nieuwe elektronische pen met een bijbehorend papieren notitieboek. De Moleskine Smart Writing Set werkt met iOS en Android.

Moleskine niet op Windows

Plannen voor ondersteuning van Windows 10-toestellen zijn er trouwens niet. Dat heeft er misschien mee te maken dat Microsoft onlangs aankondigde dat digitale inkt deze zomer in Windows 10 wordt ingevoerd. Ze beloven daarmee het natuurlijke gevoel en de snelheid van pen en papier, maar met de kracht van een pc. Het kan een directe concurrent worden voor Moleskine, omdat Microsoft ook de aanvullende diensten (zoals OneNote en Cortana) voor elkaar heeft. Microsoft’s systeem is echter compleet digitaal, terwijl je bij Moleskine nog het plezier kunt beleven van schrijven op echt papier.

Moleskine-pen en notities

Moleskine Smart Writing Set

Moleskine maakte al eerder digitale hulpmiddelen zoals een smartpen in samenwerking met Livescribe en het Evernote Smart Notebook in samenwerking met opslagdienst Evernote.

Alles draait om de schrijfpen, de zogenaamde Pen+. Deze is gemaakt door Neo Smartpen, een bedrijf dat ook zelf digitale pennen verkoopt. Het is dus een directe concurrent van LiveScribe, het bedrijf waar Moleskine eerder mee samenwerkte. Er zit een infraroodcamera bij de penpunt, die je bewegingen op papier vastlegt. Deze worden dan via Bluetooth naar de bijbehorende app gestuurd.

Moleskine: notitieboekje

Binnenin de pen is ruimte voor 1.000 notities. Als je wilt kun je de notities realtime naar de app sturen, zodat anderen bijvoorbeeld kunnen meekijken tijdens een demonstratie of presentatie. Je kunt de pen ook nog als normale balpoint gebruiken.

Bij de set hoort een speciaal notitieboek, de zogenaamde ‘paper tablet’. De pagina’s van dit boek bevatten een bijna onzichtbaar stipjespatroon waarmee de pen steeds de locatie kan achterhalen.

Moleskine-papertablet

Moleskine Papertablet

Het boekje zelf is ontworpen door de Italiaanse industrieel designer Giulio Iacchetti. Hij probeerde zo goed mogelijk een tablet na te bootsen, door de pagina’s een ronde vorm te geven als je er van de zijkant tegenaan kijkt. Op elke pagina is een envelop-icoontje te zien, dat je kunt aanvinken om de notitie meteen naar je toestel te e-mailen.

Moleskine: digitale schrijfset

Moleskine-notities in de app

De gemaakte notities zitten niet vast in de app. Je kunt ze delen met anderen in leesbare formaten zoals txt, pdf, svg en als gewone afbeelding. Omdat de notities digitaal zijn kun je tekst kopiëren, markeren en tags aanbrengen, zodat je bepaalde passages gemakkelijker terugvindt.

In de app zit ook een transcriptie-functie, die probeert om je digitale krabbels om te zetten naar getypte tekst. Je kunt verder met een microfoon-functie opnames maken, zodat achteraf weet wat er gezegd werd tijdens het maken van de aantekeningen. Die functie kan handig zijn voor studenten. In de app kun je je notities ook kleur geven of getekende schetsjes wat meer inkleuren.

De Moleskine Smart Writing Set is per direct verkrijgbaar voor een prijs rond de €200. Extra notitieboeken kosten rond de €30.

Moleskine: digitale schrijfset

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.