Arco Essenza

Nederlandse meubelfabriek gaat tafels voor Apple Campus 2 maken

Apple gaat de Nederlandse meubelmaker Arco inschakelen om tafels voor de Apple Campus 2 te maken. In een Belgische zagerij wordt het perfect foutvrije hout op maat gezaagd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In Cupertino verrijst een compleet nieuw hoofdkantoor van Apple. De Apple Campus 2 krijgt ook een Nederlands en Belgisch tintje, want de Nederlandse meubelmaker Arco gaat de tafels leveren voor het nieuwe kantoor. En het hout wordt op maat gemaakt in een Belgische zagerij.

Arco Essenza

Update: er zijn nu meer details over de Pod Island-tafels bekend:

Arco Essenza

Apple’s keuze is gevallen op de Arco Essenza, een fraaie houten tafel die lijkt op de tafels uit de Apple Store. De tafels zijn al te vinden in Caffè Macs, het bedrijfsrestaurant van Apple. “We kregen eerst een proefopdracht. Honderd exemplaren van onze Essenza-tafel”, vertelt directeur Jorre van Ast van de 112 jaar oude meubelfabriek. De tafels zijn ontworpen door Jorres vader Willem van Ast en staan inmiddels in Cupertino. De proefopdracht beviel, want intussen heeft Apple nog eens 500 Essenza-tafels besteld bij Arco, die bedoeld zijn voor de Apple Campus 2. Daarnaast heeft Apple bijpassende banken besteld, die door een familielid van Van Ast worden gemaakt.

Volgens de ontwerper was het design doorslaggevend voor Apple: “Het grappige is: mijn vader houdt maar niet op over hoe zijn design nu verantwoordelijk is voor het binnenhalen van deze order,” zegt zoon Jorre.

Arco Essenza

Pod Island

Arco gaat ook 500 exemplaren van Pod Island maken, een tafel waar je aan kunt staan die speciaal voor Apple is ontworpen. De tafels komen in de gemeenschappelijke ruimtes in het hoofdkantoor en zijn bedoeld om staand te vergaderen en te overleggen. “Het doel is dat je uit je kantoor komt en in deze ruimtes collega’s tegenkomt en even koffie met ze drinkt en praat”, aldus Van Ast. “Daar is de Pod Island ook, speciaal voor Apple, voor ontworpen.”

De Pod Island is 5,5 meter lang, weegt 300 kilo en heeft een bovenblad dat bestaat uit één stuk vrijwel foutloos hout. Arco denkt dat ze de klus aankunnen, omdat ze net als Apple veel oog voor detail hebben. Toch viel het niet mee: “Als je gaat rondbellen en je vraagt houtleveranciers om stukken hout van vijf en een half meter lang, dan leggen ze direct weer de telefoon op de haak.” Uiteindelijk kwam Arco terecht bij een leverancier uit de Spessart-regio in Duitsland. Door de voedingsarme bodem groeien de beuken en eiken in dit gebied op een zodanige manier dat er mooi hout ontstaat, zonder knoesten en andere onregelmatigheden. Uiteraard is het hout afkomstig van duurzame bosbouw. Arco heeft mensen op locatie die precies de juiste bomen uitkiezen. De zagerij staat in België.

Arco Essenza-tafel: detail

Apple is lastige opdrachtgever

Arco merkte ook dat Apple een lastige opdrachtgever is. “Apple daagt ons ook uit”, merkt Van Ast op. “Het blad van de Pod Island bestond eerst uit drie delen. Toen vroeg Apple ons: waarom eigenlijk niet uit één deel?”

Hoewel de naam Arco de indruk wekt van Italiaans design, is het bedrijf puur Nederlands. “Mijn grootvader heette Arend Cornelis. Daar maak je natuurlijk makkelijk Arco van. Mensen denken vaak dat het Italiaans is, maar dat komt ook door de modern ogende producten.” Apple werkt voor de inrichting van kantoren en Apple Stores samen met architectenbureau Forster+Partners. Zij hebben ook de nieuwe campus ontworpen en hebben hun goedkeuring gegeven voor de tafels: “We denken dat ze perfect zijn voor de ruimte die we creëren”, aldus Stefan Behling van het architectenbureau.

Apple Campus 2

Apple’s nieuwe hoofdkantoor wordt een enorm rond ruimteschip. Het ronde gebouw moet begin 2017 klaar zijn, nadat er jaren aan is gewerkt. Steve Jobs heeft zich nog met de bouwplannen en de goedkeuring bemoeid, vlak voordat hij stierf. De ronde vorm moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker met elkaar communiceren en snel even face-to-face met elkaar afspreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2016, 19:44
Categorie Apple
Onderwerpen apple, apple campus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.