iPhone 11 Pro camerasysteem groen

Apple wil iPhone-fotografie beter maken met overname van Britse startup

Mooiere foto’s dankzij kunstmatige intelligentie
Apple heeft Spectral Edge gekocht, een startup met technologie om foto's te verbeteren met kunstmatige intelligentie. Het bedrag wat Apple heeft neergelegd is onbekend.

Apple neemt Spectral Edge over

Uit documenten van de Britse Kamer van Koophandel blijkt dat Spectral Edge een nieuwe directeur heeft. Het gaat om Peter Denwood, een advocaat van Apple met als adres het hoofdkantoor in Cupertino. Hoewel Apple nog niet officieel gereageerd heeft, betekent dit bijna altijd een overname door Apple. Dit zou ten goede kunnen komen van de camera’s van de iPhone.

Spectral Edge heeft vorig jaar zo’n $5 miljoen opgehaald, maar het is niet bekendgemaakt wat Apple heeft betaald voor de overname. Het bedrijf heeft technologie in huis om foto’s te verbeteren met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Met deze machine learning worden foto’s scherper gemaakt en krijgen ze realistischere kleuren. Het gaat echter niet alleen maar om software. Met een speciale infraroodcamera kan de AI van Spectral Edge naast een gewone foto ook een infraroodversie maken. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd om de scherpte van infrarood toe te passen op de gewone foto.

Apple heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten met het verbeteren van de camera’s in de iPhone. Bij veel nieuwe iPhones was de camera een prioriteit en het lijkt erop dat deze trend nog wel even blijft doorgaan. Qua snelheid zitten de meeste telefoons al erg goed, dus wordt de camera langzaam maar zeker de onderscheidende factor voor consumenten. Volgens geruchten krijgt de 2020 iPhone een 3D-sensor voor augmented reality.

Deep Fusion gebreide trui

Op dit moment maakt Apple al gebruik van AI in de Camera-app en Spectral Edge zou dit kunnen aanvullen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Deep Fusion in de iPhone 11-serie. Deep Fusion zorgt ervoor dat foto’s scherper zijn, met als resultaat een nog mooiere foto. De iPhone maakt, zodra je op de sluiterknop drukt, meerdere foto’s die stuk voor stuk geanalyseerd worden. Uiteindelijk komt daar dan het beste plaatje uit.

Het is overigens niet zeldzaam dat Apple bedrijven koopt. Zo kocht Apple dit jaar de 5G-tak van Intel voor een schamel bedrag van $1 miljard. Ook werd Apple deze zomer eigenaar van Drive.ai, een fabrikant van zelfrijdende auto’s.

Bekijk ook

Alles over Deep Fusion: Apple's slimme rekentechniek voor nog mooiere foto's

Deep Fusion is een nieuwe techniek op de iPhones om nog mooiere foto's te maken. Deep Fusion is ook op de iPhone 12 verder verbeterd, maar wat is het eigenlijk? We leggen uit wat het is en hoe het werkt!

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.