Drive.ai busje

Nu officieel: Apple heeft automaker Drive.ai overgenomen

Apple heeft de overname van Drive.ai bevestigd, een fabrikant van zelfrijdende auto's. Eerder waren er al geruchten, nu is officieel bekend dat tientallen engineers overstappen naar Apple om te werken aan zelfrijdende auto's.

Update 26 juni: Apple heeft officieel bevestigd dat het de startup Drive.ai heeft overgenomen. Er waren begin juni al geruchten over een overname. Tientallen engineers van Drive.ai zullen voortaan aan de slag gaan voor Apple. De deal bevestigt dat Apple nog steeds investeert in zelfrijdende auto’s. Drive.ai zou hebben gesproken met meerdere potentiële overnamekandidaten, maar koos uiteindelijk voor Apple. Ook de autonome auto’s en andere eigendommen zijn onderdeel van de deal.

Drive.ai stopte de afgelopen twee weken. Een overnameprijs is niet genoemd, maar waarschijnlijk is het minder dan de $77 miljoen die Drive.ai aan investeringsgeld had ontvangen. Twee jaar geleden zou het nog $200 miljoen waard zijn geweest, sinds afgelopen februari stond het in de etalage nadat medeoprichter Tao Wang vertrok. Andere medeoprichter Sameep Tandon schreef op Stanford University al zijn eerste software voor autonome auto’s. Hij verliet het bedrijf eerder deze maand. Ook zouden enkele administratieve medewerkers zijn ontslagen. Apple heeft het vooral gemunt op de technische kennis van de engineers.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 6 juni:


Apple zou vooral geïnteresseerd zijn in het personeel van Drive.ai, dat binnen bestaande afdelingen van Apple te werk zal worden gesteld. Er is nog geen overnamesom uitgelekt en beide bedrijven hebben de plannen ook nog niet bevestigd.

Drive.ai werd in 2015 opgericht en rijdt sinds 2018 in de staat Texas rond in zelfrijdende shuttlebusjes voor personenvervoer. Het gaat daarbij om een relatief klein pilotproject. In februari ging Drive.ai op zoek naar een overnamekandidaat. Het bedrijf heeft 77 miljoen dollar investeringsgeld opgehaald en zou de afgelopen tijd in moeilijkheden hebben verkeerd.

Drive.ai busje

Met de overname haalt Apple tientallen experts op het gebied van zelfrijdende auto’s in huis. Intern wordt bij Apple gewerkt aan meerdere activiteiten op het autogebied. Dat gaat veel verder dan software zoals CarPlay. Uiteindelijk zou Apple ook van plan zijn om zelf een autonoom voertuig op de markt te brengen, aldus de geruchten. In Californië rijden al tientallen voertuigen van Apple om de ontwikkelde technologie te testen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.