Micro-LED technologie

‘Apple wil snel overstappen van OLED naar Micro-LED’

Apple zou bij de iPhone en iPad willen overstappen op Micro-LED, een nieuwe schermtechnologie. Daardoor zouden er maar korte tijd iPhones met OLED-scherm op de markt kunnen komen.

Micro-LED, waar kennen we dat ook alweer van? Natuurlijk van de Micro-LED-geruchten omtrent de Apple Watch. Apple zou van plan zijn om in 2017 het huidige OLED-scherm van de Apple Watch te vervangen door Micro-LED. De iPhone volgt daarna, aldus nieuwe geruchten uit Azië.

Micro-LED technologie

Micro-LED in toekomstige iPhones

Apple zou van plan zijn om maar kort gebruik te maken van OLED-schermen, zo voorspelt Jyh-Chau Wang, topman van LCD-fabrikant Innolux. De Aziaat denkt dat OLED niet volledig LCD-technologie zal vervangen en wijst daarbij op de verhouding tussen prestaties en kosten. Ook de betrouwbaarheid op lange termijn zou te wensen overlaten. Volgens Wang zal de nieuwe schermtechnologie Micro-LED de huidige LCD-schermen vervangen als meest gangbare oplossing. Wang reageerde op de geruchten dat Apple vanaf 2017 wil overstappen op OLED.

Apple zou vorig jaar een geheim lab in het noorden van Taiwan hebben geopend, om de dunnere, lichtere, helderder en zuiniger schermen voor toekomstige iPhones te ontwikkelen. Ze hebben daarvoor personeel van schermenfabrikanten AU Optronics en Qualcomm-dochterbedrijf SolLink weggekaapt. Ook zouden ze het Micro-LED-bedrijfje LuxVue in 2014 hebben overgenomen. Vóór die overname was Micro-LED een vrij onbekende technologie.

Micro-LED: moeilijk te produceren

De nieuwe schermen zijn geavanceerder dan de huidige TFT-LCD’s die in iPhones, iPads en Macs worden gebruikt. Ze laten de kleuren mooier zien en hebben geen achtergrondverlichting nodig, zoals normale LCD-schermen. Wel is het nadeel dat ze moeilijk te produceren en duur zijn voor massaproductie. Voor de kleine Apple Watch is dat misschien haalbaar, maar bij de relatief grote schermen van de iPhone en iPad is dat een ander verhaal. Kortom: misschien gaat Apple alleen overstappen naar OLED om de concurrentie te kunnen bijbenen, om vervolgens met een eigen schermtechnologie op de proppen te komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2016, 19:20
Categorie Achtergrond
Onderwerpen micro-led, oled, scherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.